Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Topolánek návštívil i dominantu kraje Ještěd

Archiv

„Pan premiér si například přál vidět stavby, do kterých stát investuje, takže první den návštěvy zahájil stavbu mimoúrovňové křižovatky u obce Okrouhlá nebo si prohlédl staveniště ražené štoly AVII budované v rámci projektu Severočeské vodárenské společnosti Lužická Nisa v Liberci. Zajímal se o převod bývalého vojenského prostoru Ralsko na Liberecký kraj a město Ralsko, a jednali jsme samozřejmě i o dalších aktuálních záležitostech, včetně vládní reformy veřejných financí,“ řekl Petr Skokan.


„Řadu věcí jsme prodiskutovali, pro některé problémy si nechávám zpracovat podklady, abychom je mohli dále společně řešit,“ uvedl premiér.


Druhý den předseda vlády s hostitelem hejtmanem Petrem Skokanem navštívil dominantu Libereckého kraje, fenomenální televizní věž a hotel na Ještědu, absolvoval jednání s vedením turnovské nemocnice a města Turnova a také s pořadateli Mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách, které se uskuteční v Liberci v roce 2009.


Ředitel nemocnice Tomáš Sláma a místostarosta Turnova Jaromír Pekař například v přítomnosti člena rady kraje Jaroslava Krutského informovali premiéra o spolupráci města s nemocnicí, která je podle nich na vysoké úrovni. Město investovalo do nemocnice za posledních dvanáct let na 200 miliónů korun z vlastního rozpočtu. Mirek Topolánek upozornil, že by si dobudoucna měla udržet funkci všeobecné nemocnice a uvažovat o změně právní formy.


„Každá jiná forma než příspěvková organizace je lepší,“ řekl premiér.


Na reprezentativní úrovni se uskutečnilo jednání s Organizačním výborem MS Liberec 2009 v čele s prezidentem Romanem Kumpoštem, kterého se zúčastnil vedle premiéra a hejtmana také zmocněnec vlády pro MS, poslanec za Liberecko Tomáš Hasil, náměstci hejtmana Radim Zika a Petr Doležal, radní Jaroslav Krutský a náměstek libereckého primátora Ondřej Červinka.


„Mistrovství světa klasiků se do střední Evropy vrací po mnoha letech a svým významem dalece přesahuje rámec regionu, a to i s ohledem na to, že termín konání šampionátu spadá do období předsednictví České republiky Evropské unii. Já osobně míním udělat vše potřebné pro úspěch akce,“ vyjádřil Mirek Topolánek pořadatelům svou podporu.


Se stavem příprav šampionátu seznámil premiéra prezident organizačního výboru Liberec 2009 Roman Kumpošt. Hovořilo se zejména o probíhající výstavbě infrastruktury v areálech ve Vesci a na Ještědu a Mirek Topolánek se zajímal také o řešení dopravy ve městě, zajištění ubytování akreditovaných osob i diváků a o finanční zabezpečení mistrovství světa. Premiér se zastavil také ve skokanském areálu na Ještědu, kde se seznámil s reálným stavem pokračující výstavby. Krátkou návštěvu vysílače a horského hotelu Ještěd vyplnili premiér a hejtman prohlídkou interiéru stavby, která je navržena do Seznamu památek UNESCO Hejtman Petr Skokan na závěr pobytu předal Mirku Topolánkovi, který se zapsal do pamětní knihy kraje, hejtmanský dukát a knižní publikace s informacemi o Libereckém kraji.


„Pana premiéra jsem také pozval na cvičení NATO, které se v červenci uskuteční v našem kraji,“ prozradil Petr Skokan.