Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

Teplárny chystají zdražení

Archiv

Liberecká teplárna už ohlásila, že zvýší pro příští rok ceny o 4,9 procenta, s tříprocentním zdražením počítá i Jablonecká teplárenská a realitní. Českolipská teplárenská zvýšila ceny už v říjnu a nevylučuje, že zdraží znovu od Nového roku.


Ve stotisícovém Liberci je na centrální teplo napojeno zhruba 60 procent domácností a řada velkých podniků a firem. Většina domácností bude platit přes 422 korun za gigajoule tepla. Ve srovnání s letošním rokem to znamená, že běžná rodina příští rok zaplatí za teplo 1000 korun navíc. "Ceny jsou jen o málo vyšší než v roce 2003, loni jsme totiž o více než čtyři procenta zlevňovali," řekl dnes ČTK ředitel teplárny Zdeněk Kožešník. Důvodem zdražení je podle něj velký nárůst cen vstupních surovin - mazutu a plynu. "Téměř na dvojnásobek ale zdražilo například i železo, které potřebujeme při opravách," poznamenal. Náklady přitom podle něj rostly už během roku, podnik ale zdražovat nechtěl, a tak hospodaření skončí ve ztrátě. Pro příští rok byly podle Kožešníka letošní ceny neudržitelné.


Zhruba tříprocentní zdražení chystá od ledna Jablonecká teplárenská a realitní společnost (JTR), která je členem skupiny MVV. Také v Jablonci se teplo vyrábí spalováním mazutu a plynu. Jablonecká teplárna zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 56 procent domácností a v posledních třech letech držela cenu na stabilní úrovni maximálně 423 korun za gigajoule. "Při vyúčtování ale vycházela nižší," řekl ředitel JTR Tomáš Balcar.


O zdražení uvažuje také Českolipská teplárenská. Podnik přitom kvůli růstu vstupních nákladů zvýšil ceny už od 1. října, a to o sedm procent. "Cena plynu totiž k tomuto datu vzrostla o 14 až 16 procent podle velikosti odběru," vysvětlil ředitel Ivan Urban. V průměru se tak letos podle Urbana cena tepla v České Lípě pohybuje kolem 362 korun za gigajoule. Od Nového roku přitom zřejmě znovu vzroste. "Zatím nevíme o kolik, protože zatím jednáme o ceně plynu pro příští rok," dodal ředitel.


Zdražení tepla v Libereckém kraji nebude v rámci České republiky ničím výjimečným. Kvůli zdražení paliva odhadl Energetický regulační úřad, že by ceny tepla měly vzrůst zhruba tři procenta u tepelné energie vyrobené z uhlí a až o sedm procent tam, kde se topí plynem. Zároveň domácnostem také o více než tři procenta zdraží plyn a o téměř pět procent elektřina.