Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Tajně dovezené odpady se vrátí ze Sosnové do Saska - Anhaltska

Archiv

"Na vrácení odpadů se minulý týden dohodli experti českého a sasko-anhaltského ministerstva životního prostředí," dodala vedoucí tiskového oddělení ministerstva životního prostředí (MŽP) Jarmila  Krebsová.


Dopravu odpadů zpátky do Německa zajistí Sasko-Anhaltsko. V bývalém zemědělském podniku v Sosnové se objevilo obrovské množství plastů a textilu přibližně před rokem a půl. Čeští odborníci později prokázali německý původ u více než 2400 tun odpadů. Loni v listopadu souhlasily úřady spolkové země Bavorsko, že se tam vrátí dvě třetiny z 680 tun odpadů, vyexpedovaných do Sosnové nedovoleně bavorskými firmami. V Sosnové nyní leží 1300 až 1800 tun odpadů. Jejich přeprava zpět do Německa se však protáhne.


"Česká podnikatelka Dana Hálová, jež nelegálně dovezené odpady přijala, nyní brání manipulaci s nimi," uvedla Krebsová. MŽP se obrátilo na Okresní soud v Děčíně, aby Hálové nařídil, ať přestane odstranění odpadů ze Sosnové blokovat.


Soud již proti podnikatelce nařídil exekuci, běží ale ještě odvolací lhůta a výrok není pravomocný. Pokud exekuce nastane, Hálová už nesmí odvozu odpadů do Německa bránit. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) přikázala Hálové před více než rokem, aby německé odpady zlikvidovala ze Sosnové do konce dubna 2006. Kvůli překročení stanovené lhůty dostala podnikatelka od inspekce nejvyšší možnou pokutu milion korun. Odvolala se však k MŽP, jemuž sankce připadala příliš vysoká a případ vrátilo k novému projednání na libereckou ČIŽP.


"Podnikatelce jsme udělili pokutu 750.000 korun. Znovu se sice odvolala, ale neuspěla," konstatovala Danuše Hráská z liberecké ČIŽP.


Všechny odpady ze Sosnové nezmizely, protože se nejdříve porouchala technika na jejich odvážení. Podnikatelce ovšem také došly peníze na platby za jejich zneškodnění nebo za další zpracování. Za skladování odpadů dovezených předloni tajně z Německa Hálová obdržela první pokutu přibližně před rokem. Z 300.000 korun zaplatila podle Hráské zatím 210.000 korun. V odpadech se kromě plastů vyskytovalo také nejvýše sedm procent textilu, dřeva nebo kovů. Soudní znalec v nich neobjevil žádné nebezpečné příměsi, jež by škodily lidskému zdraví a životnímu prostředí.


"Odpady stále vadí hlavně lidem v nejbližším okolí a chceme, aby z obce zmizely co nejrychleji," prohlásil starosta Sosnové Lubomír Michálek.


Loni v květnu nechala spolková země Sasko-Anhaltsko odvézt na své náklady zpátky přes hranici 750 tun odpadů ze skládky v Libčevsi na Lounsku. Šlo asi o polovinu odpadů, které v Libčevsi zbyly po třech požárech. Na likvidaci druhé poloviny odpadů věnovalo české ministerstvo financí 1,9 milionu korun. V areálu bývalého kravína v Libčevsi bylo původně asi 4000 tun nelegálně dovezených odpadů.