Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Svedou o senátorský post boj Tejnora se Skokanem?

Archiv

Současný hejtman Petr Skokan do krajského zastupitelstva vůbec kandidovat nebude, ucházet se bude o senátorské křeslo ve 36. volebním obvodu, tedy na Českolipsku a částečně na Liberecku. ČTK to tom informoval Zika, místopředseda oblastního sdružení ODS.


"Dbali jsme na rovnoměrné zastoupení všech bývalých okresů, pánů a dam," podotkl. Připomněl, že ODS má v Libereckém kraji silnou pozici. Od roku 2000 vede hejtmanství a v současném zastupitelstvu ze 45 míst má 22 křesel.


Zika řekl, že získal už dříve nominaci od třech ze čtyř oblastních sněmů v regionu - libereckého, jabloneckého a semilského a že má ambici volby vyhrát. Dnes pro něj na sněmu hlasovalo 68 delegátů, jen sedm bylo proti. Druhé místo na krajské kandidátce připadlo starostce České Lípy Haně Moudré, třetí je náměstek hejtmana Petr Doležal. Ze současných zastupitelů nekandidoval krajský radní Jaroslav Krutský. Více než čtvrtinu kandidátky ODS tvoří starostové nebo místostarostové.


Pozici předsedy regionálního sdružení obhájil Přemysl Sobotka. Jeho místopředsedy se stali Zika, někdejší starosta Jablonce Jiří Čeřovský, Petr Doležal a hejtman Petr Skokan.


Sobotka již dříve řekl, že výměna lídra od minulých voleb byla politickou dohodou, s níž Skokan i Zika souhlasili. Skokan dodal, že rozhodnutí regionální rady ODS přijímá jako výzvu ucházet se o místo ve vyšší politice. "Je to pro mě těžké, mám pocit, že mám rozdělanou práci, od které mám odejít," řekl.


Skokanovu kandidaturu na senátora musí ještě schválit sněm volitelů, který se má sejít 7. ledna 2008. Současným senátorem za Českolipsko je jeho stranický kolega Karel Tejnora, který bude zřejmě chtít post obhájit. Jestli se najde ještě další protikandidát, není v tuto chvíli zřejmé. Regionální ODS se ale domnívá, že Skokan má největší šanci zvítězit.


Současný senátor k tomu i-novinám řekl: "Pokud sledujete naše městské zastupitelstvo, pak víte, že ne vždy hlasuji, jak rozhodl klub. Byl to i jeden jakoby argument, proč mne před dvěma měsíci odmítl podpořit na senátora pan hejtman. Teď již všichni vědí proč."