Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Svědectví odsunu (bonus): Jak to bylo s „cenzurou“ v měsíčníku?

Archiv

5. listopadu 2008 pracovnice redakce NM p. Kudrnová předala nformaci z vedení města členům redakční rady (dále RR) o trestním oznámení J. Doškáře na M. Protivu i na celou RR, a o jeho snaze stáhnout Novoborský měsíčník (NM) z prodejen. 19. listopadu: Na RR navrženo, aby redakce kontaktovala M. Kronikovou a J. Doškáře ohledně krácení příliš dlouhých příspěvků. Na jednání vystoupil také místostarosta Mgr. Valdman s požadavkem ukončit v NM diskuzi na téma 2. červen 1945 až do odvolání (předjednaným v radě města). Důvod: trestní oznámení s nejistým výsledkem. Přítomní J. Tichý a J. Stowasserová s tímto doporučením nesouhlasí, protože redakce dostala šest příspěvků na toto téma. Redaktorka Kudrnová informuje RR o důrazné písemné žádosti J. Doškáře, aby jeho článek vyšel v prosincovém NM a článek J. Tichého až v dalším čísle. J. Tichý a J. Stowasserová e-mailem informují členy RR o zvažovaném odstoupení z RR v případě, že RM prosadí svůj okamžitý záměr ukončit polemiku.
20. listopadu: Mgr. Valdman oznámil konečné rozhodnutí Rady města – souhlas s prosincovým uveřejněním všech šesti příspěvků. Zároveň navrhuje uspořádat seminář k tomuto tématu a diskuzi nadále vést jiným způsobem než na stránkách měsíčníku (viz NM/12, str. 22). 24. listopadu se J. Doškář zúčastnil jednání RM. 1. prosince v NM vycházejí – nezkrácené – všechny došlé přípříspěvky k tématu.
RR se v e-mailové diskuzi rozhodla přijmout návrh RM na ukončení diskuze na stránkách měsíčníku až do navrženého odborného semináře, který také RR považuje za přínosnější.


15. prosince: Přítomni jen J. Stowasserová, Dr. Šonka, ostatní se omluvili. Do tisku je připraven další článek J. Doškáře, který ale už 13. 12. zveřejnil také v českolipských i-novinách. Dr. Šonka s otištěním souhlasí, p. Stowasserová nikoliv (důvod: vyhlášený stop stav všichni ostatní čtenáři respektují, urážlivý a útočný styl titulu a závěru textu). Týž den proběhlo e-mailové hlasování RR o případném zveřejnění textu J. Doškáře vyvolané J. Stowasserovou: 1 hlas pro – 4 proti – 2 se zdrželi. Text v NM nevyšel. J. Doškář od té doby informuje širokou veřejnost o údajné cenzuře v měsíčníku. Tvrdí, že RR měla informaci o slibu Rady města, že článek vyjde jako poslední příspěvek do diskuze. O takovém slibu nikdo RR neinformoval, nic takového není ani v usnesení RM. Kromě toho Rada města může členům redakční rady pouze doporučit nějaký postup, ale nemůže za ni rozhodnout.


14. ledna 2009 se J. Doškář zúčastnil jednání zastupitelstva.Výsledek: ZM doporučuje redakční radě NM, aby vydala článek p. Doškáře (12 hlasů pro – 1 proti – 4 se zdrželi). Aby čtenáři mohli sami posoudit jeho úroveň, zveřejňujeme prosincový článek J. Doškáře v plném znění.


---


V i-novinách vyšly příspěvky pana Doškáře zde a zde. Bez jakýchkoliv porad členů redakce. Mysleli jsme si, že tyto příspěvky ukáží problém také v jiném světle než ty od pana Tichého. To jsme ještě nevěděli, že následně bude náš editor označován za cenzora (opravil chyby a rozdělil článek na dvě části) a v dalších týdnech bude on i další oponenti napadán často nechutnými vulgarismy.