Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Stružnice dokončila plynofikaci

Archiv

Proto věří, že by na záměr mohly přispět evropské fondy, i když má obec jen 850 obyvatel. Plošnou plynofikaci dokončila Stružnice loni. Za zhruba 25 milionů korun vybudovala kolem 180 přípojek, z nichž zhruba polovina je už zapojena až do domů.


"Na plynofikaci jsme dostali 12 milionů dotace, další peníze jsme dali ze svého a ještě pět milionů jsme si museli půjčit," řekl Mečíř.


V budoucnu by podle něj chtěla obec rozvést plyn ještě do okrajových částí.


"To už bude stát výrazně méně," poznamenal.


Vybudování kanalizace přijde ale podle Mečíře mnohem dráž.


"Podle předběžných odhadů by v současných cenách přišla na 50 až 80 milionů korun, to je dvakrát až třikrát víc, než stálo zavedení plynu," řekl Mečíř.


Obec se zhruba devítimilionovým rozpočtem si sama tak nákladnou investici nemůže dovolit, začala proto jednat se Severočeskou vodárenskou společností (SVS) o možnosti zahrnout tento záměr do připravovaného projektu Čistá Ploučnice.


Integrovaný projekt Čistá Ploučnice je jedním ze čtyř velkých záměrů SVS na Severu Čech. Jeho náklady by měly přesáhnout 590 milionů korun. Podle mluvčí vodárenské společnosti Dagmar Haltmarové je součástí projektu rekonstrukce pěti čistíren odpadních vod v České Lípě, Novém Boru, Jablonném v Podještědí, Zákupech a v lokalitě Doksy-Staré Splavy. V Zákupech, Kamenickém Šenově a Mimoni se navíc plánuje dostavba kanalizace. Zatím projekt zahrnuje pouze lokality s více než 2000 obyvateli, jak to do roku 2010 vyžaduje směrnice Evropské unie.