Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Strážští vězni vystaví své obrazy na okresním soudě

Archiv

Ani jeden obraz není s vězeňskou tematikou. Výstava začne ve středu a potrvá zhruba měsíc. ČTK to řekla mluvčí strážské věznice Jaroslava Pechková.


"Spojení soudu a věznice je výmluvné. Nápad s výstavou se líbil nejen nám, ale také předsedkyni soudu," dodala Pechková.


Ve Stráži si odpykává tresty hodně vězňů právě z Českolipska. S obrazy se ale potkají nejen obžalovaní, kteří mohou skončit právě ve strážské věznici. Výstavy si při cestě do práce všimnou soudci, státní zástupci a advokáti. Narazí na ně svědci a nebo oběti trestných činů. Na výstavu smí přijít i kdokoliv jiný.


Obrazy vznikaly ve Stráži při umělecké terapii, jež by měla probouzet v odsouzených dobré vlastnosti. Jde o olejomalby a materiál na ně platí věznice. S malíři pracuje pedagog Vojtěch Roztočil a většinu děl vytvořil vězeň Stanislav Válek ze Zdislavy na Liberecku.


"Patří mezi bezproblémové odsouzené, chodí do práce a za odměnu byl dokonce doma na přerušení trestu. Některé jeho obrazy jsou velmi pěkné a klidně bych si je koupila," uvedla Pechková.


Na českolipském okresním soudu návštěvníci uvidí například krajinomalby z Podještědí, hrady Trosky a Sloup nebo obraz Síla moře. Abstraktní díla se jmenují Sova, Rusovláska nebo Totem. Věznice vydala k výstavě zvláštní publikaci.


"Pokud by výstava skončila úspěchem, rádi bychom v budoucnu uspořádali nějakou další," dodala Pechková.