Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Strážský Praktik bude likvidovat i další spotřebiče

Archiv

"Malá firma jako jsme my, si nemůže dovolit vlastní vývojové oddělení, proto při vývoji nových technologií využíváme vědeckovýzkumný potenciál univerzity," řekl dnes  obchodní ředitel společnosti Petr Linhart.


V minulosti už spolupracovaly obě strany i na vývoji linky na likvidaci vyřazených lednic, která od loňského listopadu funguje ve Stráži pod Ralskem. Ve zkušebním provozu už zpracovala desítky tisíc lednic. Na vývoji dvoustupňového recyklačního zařízení, které zaměstnává 40 lidí a splňuje české i evropské ekologické normy, se podle Linharta podílelo kromě odborníků z Technické univerzity v Liberci i několik dalších českých pracovišť, včetně Výzkumného ústavu textilního strojírenství v Liberci.


"Linka dokáže lednice zpracovat velmi ekonomicky," řekl Linhart.


Nejprve se podle něho odsají nebezpečné freony, které likviduje specializovaná firma. Zbytek se doslova rozemele.


"Po rozemletí se oddělí magneticky od plastů a polyuretanu velmi kvalitní a žádaný kovový šrot, o který mají zájem především slévárny," popsal postup likvidace ředitel.


Šrotu Praktik vyprodukuje měsíčně desítky tun.


"Také plastovou drť prodáváme jako surovinu pro další využití," dodal.


Spolupráci s podnikem vítá i rektor univerzity Vojtěch Konopa.


"Naše fakulty mohou pomoci nejen při vývoji nových technologických zařízení, ale také při hledání nových možností využití recyklovatelných surovin," řekl Vojtěch Konopa.


Podle konzultanta Luboše Hese z textilní fakulty jsou ve využití získaných surovin velké rezervy.


"Znovu se zaměříme na možnosti využití polyuretanové tepelné izolace, která je velmi dobrým tepelným izolantem," řekl.


Podle Linharta jsou velké rezervy i v dalším zpracování freonů. Praktik se zabývá likvidací lednic od začátku devadesátých let. Od roku 1994 je dceřinou společností německého svazu ENTEC, který se dlouhodobě zabývá likvidací nebezpečného odpadu v zemích Evropské unie. Ročně je firma schopna ekologicky zničit až 150.000 lednic a mrazniček. Mezi výrobci a dovozci elektrospotřebičů v posledních dnech roste nervozita z toho, že ministerstvo životního prostředí dosud nevydalo prováděcí vyhlášky k novele zákona o odpadech. Ta od poloviny srpna zavedla v ČR povinnost kolektivního systému sběru vysloužilých elektrospotřebičů. Dovozci a výrobci, kteří mají systém na starost, chtějí totiž sběr spustit od začátku září. Podle nich hrozí, že vinou nedotažené legislativy přijde kolektivní systém o část peněz. Podle novely odpadového zákona mají výrobci od 13. srpna povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a odstranění starých elektrospotřebičů.