Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Strana zelených chce získat v Libereckém kraji 12 procent hlasů

Archiv

Její lídr Jan Korytář novinářům dnes řekl, že mimo ekologických cílů se chce zasloužit o zrušení ústavní péče v dětských domovech v Libereckém kraji.


"Je to přežitek, který nepatří do 21. století," podotkl. Domovy by podle něj měla nahradit jiná zařízení rodinného typu nebo výchova v pěstounských rodinách. "Nejdůležitější je vytvořit soubor prevence a pomoci rodinám, kde problém vzniká," dodal. Vada podle něj není v domovech samotných, ty pracují, jak nejlépe dovedou, ale ve špatném systému.


V dětských domovech v Liberci žije podle něj asi 400 dětí. Například v Jablonném v Podještědí sídlí domov v zámecké budově. "V tomto prostředí ani nelze vytvořit rodinné zázemí," poznamenal.


Mezi další priority zelených patří zabránit těžbě uranu v Podještědí, výstavbě dálnice přes Český ráj nebo výstavbě Centra vzdělanosti. Finance pro školství by investovali do vzdělávání učitelů a stávajících budov. "Chceme raději malé a přátelské školy. V kraji je také druhá nejhorší průměrná vzdělanost učitelů," podotkla Jitka Lukášková, kandidátka zelených do krajských voleb. Zelení se chtějí také zasloužit o vznik nových přírodních parků a lepší vztahy kraje k neziskovým organizacím a občanskému sektoru.


Raritou kandidátky Strany zelených je vysoký podíl žen, přesně 51 procent. Za žádnou jinou stranu v Libereckém kraji tolik žen nekandiduje. Třeba ČSSD jich má přibližně pětinu, všechny jsou ale na nevolitelném místě. V první dvacítce není jediné ženské jméno.


Zelení mají na volební kampaň v Libereckém kraji 1,1 milionu korun. Z toho 200.000 korun je určeno pro senátní volby na Českolipsku, kde za ně kandiduje psycholog Miroslav Hudec. "Žádného sponzora nemáme, většina prostředků je z centra," podotkl Korytář.


Krajské volby v Libereckém kraji v roce 2004 vyhrála ODS. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu jí patří 22 křesel. Vytvořila koalici s ČSSD, která má šest mandátů. V opozici je deset krajských zastupitelů z KSČM a sedm ze Strany pro otevřenou společnost (SOS).


V Libereckém kraji se do říjnových krajských voleb zaregistrovalo 14 politických stran a hnutí, což je o dvě méně než před čtyřmi lety. Voleb se zúčastní všechny čtyři strany, jež v krajském zastupitelstvu jsou.