Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Startuje Lípa Musica 2007

Archiv

Tato změna souvisí s ambicemi pořadatelů pozvat do České Lípy a Libereckého kraje vedle českých i zahraniční umělce, kteří obohatí program festivalu novým repertoárem i hudebním pojetím, a zároveň jim otevírá nové dramaturgické možnosti. Vždyť Česká Lípa není jen regionálním centrem, ale i městem v Evropské unii, jehož obyvatelé navazují kulturní, obchodní a obecně lidské vztahy se širším okolím, bez ohledu na – ostatně postupně mizející – bariéru hranic!



Mezinárodní rozměr festivalu nespočívá pouze ve vystoupení zahraničních souborů, jako jsou Körnerscher Sing-Verein Dresden nebo Ruský patriarchální sbor, ale také ve spolupráci českých a zahraničních umělců – Severočeskou filharmonii Teplice tak uslyšíme pod taktovkou německého dirigenta Andrease Sebastiana Weisera, českou pěveckou hvězdu Dana Bártu podpoří slovenský jazzový kontrabasista Robert Balzar se svým triem, slavného slovenského tenoristu Štefana Margitu a sopranistku s bulharskými kořeny Christinu Vasilevu naopak doprovodí český Orchestr divadla F. X. Šaldy z Liberce.



Lípa Musica 2007 se stane přehlídkou vokálního umění v opravdu rozmanitých podobách a v naprosto špičkovém provedení. V interpretační rovině jsou nasnadě dva vrcholy tohoto ročníku – písňový recitál Dagmar Peckové v českolipské bazilice Všech svatých a operní galavečer v libereckém Divadle F. X. Šaldy v podání Štefana Margity. Hned dvě aktuální hvězdy našeho pěveckého nebe v jednom festivalovém ročníku slibují dva silné zážitky, a přesto každá v odlišném „hávu“.



Vokální linie šestého festivalového ročníku však prochází dalšími zajímavými a vysoce kvalitními večery – dvanáctičlenný Ruský patriarchální sbor přednese fascinujícím způsobem tradiční pravoslavné zpěvy, na výlet za renesanční hudbou rudolfínských chrámů a komnat nás pozve pražský vokální soubor Fraternitas Litteratorum a s historickým repertoárem k nám zavítá i špičkový drážďanský smíšený sbor Körnerscher Sing-Verein. Na festivalu zazní však také hudba současnosti – skladbu Lamentace mladého českého skladatele Tomáše Hanzlíka přednesou tenoristé Martin Prokeš a Hasan El-Dunia za doprovodu vynikajícího violoncellisty Jiřího Bárty a klavíristy Jana Čecha, jazzový večer v podání Robert Balzar tria umocní zpěv populárního Dana Bárty, na zpěvu a soudobě zpracovaných folklorních inspiracích je postaveno i vystoupení špičkové cimbálové muziky Hradišťan. V rozpustilém programu barokních písní, jenž přiveze soubor Ritornello, si pak budou dospělí a děti dokonce moci sami zazpívat.



Festival však nabízí posluchačům také dva čistě instrumentální koncerty. O velkolepé zahájení celého festivalu se postará vynikající pianista Adam Skoumal za doprovodu Severočeské filharmonie Teplice řízené Andreasem Sebastianem Weiserem a českolipští milovníci hudby tak budou mít poprvé v historii možnost na koncertě vyslechnout slavný 2. klavírní koncert Sergeje Rachmaninova, českolipskou premiéru bude mít i jedna z nejceněnějších symfonií všech dob, Dvořákova „Novosvětská“. Komornějším, o to vášnivějším bude koncert harfenistky Kateřiny Englichové a Wihanova kvarteta s programem Tanec ohně.



Mezinárodní hudební festival Lípa Musica 2007 se snaží založit na staré a úspěšné tradici tradici novou. Programově, interpretačně i posluchačsky ještě bohatší než doposud, stavěnou na té nejvyšší možné kvalitě. Nezbývá tedy než doufat, že na koncerty festivalu naleznou cestu za nevšedním kulturním zážitkem nejen posluchači z Libereckého kraje, ale i z celých Čech, Saska, Lužice a Slezka.