Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Starostové Kokořínska chtějí bojovat proti rychlé jízdě motorkářů

Archiv

Podle starostů používají tuto silnici první třídy jako závodní dráhu a ohrožují jiné motoristy i obyvatele obcí včetně dětí. ČTK to řekli starostové a obyvatelé některých obcí v lokalitě.


"Já u té silnice bydlím. Hlavně o víkendech je to úplně hrozné. Já si jdu dát ven kafe a za 20 minut tam v sobotu projede takových 30 až 40 motorek," řekl ČTK starosta Želíz Tomáš Bastl. Motorkářů podle něj na této trase, tedy mezi Libechovem na Mělnicku a Dubou na Českolipsku, neustále přibývá a mnozí z nich projíždějí opakovaně obcí vysokou rychlostí. Hlučnost řady strojů je přitom podle něho neúnosná.


Také obyvatelka chaty v této oblasti Linda Veselá ČTK řekla, že situace se stále zhoršuje, a bezohlední motorkáři tak ničí kvalitu života v jinak velmi atraktivní lokalitě. Dosavadní snahy situaci řešit byly podle místních bezvýsledné a policisté na silné stroje motorkářů nestačí. V obcích nelze ani umístit přechody, neboť jde o silnici 1. třídy. "Podél silnice je řada křížků, každý za zabitého motorkáře, nemůžu přece nečinně čekat, až se obětí stane nevinný člověk," říká starostka Medonos Anneliese Beníšková.


Starostové Medonos, Liběchova, Želíz, Tupadel, Dubé a dalších obcí se proto obrátili s žádostí o pomoc na ministerstva vnitra, dopravy a životního prostředí, na policejní ředitelství i na své poslance a senátora.


Mělnická policejní mluvčí Pavla Kopecká ČTK řekla, že policie dělá hlavně v létě na této silnici častější kontroly. Připustila, že tamní silnice svádí motorkáře k vysoké rychlosti a naposledy loni tam jeden na následky dopravní nehody zemřel. Celkovým počtem dopravních nehod ale podle ní situace v této oblasti není mimořádná.