Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Starostové a SOS chtějí obnovit v Libereckém kraji s ČSSD koalici

Archiv

Nejprve se ČSSD nedohodla se starosty a potom krajská SOS rozhodla, že nepůjde do koalice s ČSSD bez starostů a za podpory komunistů. SOS a starostové vydali dnes prohlášení, ve kterém zdůrazňují, že jedině trojkoalice je logickým řešením výsledku krajských voleb, které respektuje vůli voličů. ČTK to dnes řekl starosta Desné Marek Pieter.


Podle lídra sociálních demokratů Stanislava Eichlera dnes v Liberci jednal o postupu koaličních jednání klub zastupitelů ČSSD, který se rovněž znovu sešel s vyjednávacím týmem SOS. "Nebráníme se otevřít znovu jednání i se starosty, záleží ale na nich, s čím přijdou," řekl po jednání Eichler. Znovu zdůraznil, že ČSSD má v jednání o koalici pouze dvě podmínky - zrušení poplatků ve zdravotnictví a kvůli stabilitě programu i tichou podporu komunistů. Záleží tak na starostech, zda na to přistoupí.


Není tak vyloučeno, že se v pondělí znovu vrátí všechny tři týmy k jednacímu stolu. Jejich koalice by stála na podpoře 15 zastupitelů za ČSSD, sedmi zastupitelů za starosty a tří zastupitelů SOS. Podle Pietra strany nalezly před skončením koaličních jednání programovou shodu. "Jsme připraveni projednat společný koaliční projekt a programové prohlášení s opozicí a požádat o podporu kluby ODS a KSČM," dodal s tím, že oba subjekty nepodpoří vedení kraje postavené na snaze sociálních demokratů získat na svou stranu jednotlivce zvolené na kandidátce starostů a SOS, aniž by byla sjednána koaliční smlouva zakotvující skutečné partnerství a programovou spolupráci při řízení Libereckého kraje.


Poslední závěry koaličních jednání v Libereckém kraji vypadaly tak, že sociální demokraté uvažují o vzniku menšinové vlády ČSSD s tichou podporou komunistů. Krajský předseda ČSSD Michal Kraus k tomu řekl, že komunisté jsou zatím jediným stabilním partnerem, který nemění svá stanoviska.


Komunisté se spolupráci s ČSSD nebrání. Předsedkyně KSČM v Libereckém kraji Dana Lysáková řekla, že podpoří jen vládu ČSSD, případně ČSSD a SOS, která bude respektovat jejich volební program. "Nechápeme ten politický rasismus, na kandidátkách starostů i SOS jsou lidé, kteří byli dříve našimi členy nebo za nás v minulých letech kandidovali," podotkla. Komunisté nestojí za každou cenu o místa v radě, mají ale zájem o místa předsedů či místopředsedů ve výborech zastupitelstva. KSČM získala v zastupitelstvu osm mandátů a je třetí nejsilnější stranou.


ČSSD vyhrála v Libereckém kraji a získala třetinu ze 45 mandátů v krajském zastupitelstvu. O koalici jednala s SOS a hnutím Starostové pro Liberecký kraj, s nímž měla dohromady 25 mandátů. Jednání se starosty však v pondělí skončila kvůli rozporům a ČSSD nabídla SOS vytvoření menšinové vlády s podporou komunistů. V menšinové koalici chtěli sociální demokraté nabídnout SOS tři místa v radě včetně statutárního náměstka hejtmana. Ani to však krajské vedení SOS nepřesvědčilo.