Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Srdce města

Archiv

Právní řád poddanského města se tak vyrovnal městu královskému. Pořádaná výstava je jednou z akcí k poctě výročí, v němž vidíme příležitost k zamyšlení nad tím, jak Česká Lípa využila výsad právního řádu a hospodářských svobod ke svému rozvoji.


Srdcem města je náměstí s radnicí. Od něj se odvíjí tep denního života a sem se sbíhá všechno, čím žije veřejnost ve chvílích slavnostních. Náměstí T. G. Masaryka je vizitkou dneška a obrazem minulosti. Na výstavních panelech proto hledáme odpovědi na důležité otázky. Co znamená pojem náměstí, jak vypovídají nejstarší polohopisné záznamy a jaká další náměstí ve městě ještě jsou. Každé místo naší vlasti je osobité, takže přikládáme dokonce i originální historická vyobrazení náměstí např. v Zákupech, v Mimoni, v Úštěku, Litoměřicích, Prachaticích atd. Samozřejmě se tu objeví i historická náměstí pražská.


Dále sledujeme náměstí v České Lípě jako prostor pro podnikání a obchod dle obrázků z přelomu 19. a 20. století. Z nespočetného počtu dokladů jsme vybrali přehled o akcích z veřejného života. Demonstrace, vojenské parády, První máje, akce Občanského fóra. V neposlední řadě shromažďujeme poznatky o detailech architektury, o vybavení náměstí (dlažba, osvětlení apod.), poetické střípky všedního dne i motivy náměstí na různých vizitkách a gratulacích. Nezapomínáme ani na výběr výtvarných děl. Výstava o náměstí T. G. Masaryka se otevírá v den oslavy 156. výročí narození prvního prezidenta samostatného státu, a to vzápětí po malé oslavě na občanském setkání u busty na náměstí, kde se sejdeme v 16 hodin, a o půl hodiny později v muzeu.


Záštitu nad výstavou převzala starostka města Hana Moudrá.