Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Společný projekt polských a českých spisovatelů a výtvarníků

Archiv

Nejnovější ročenka, která byla podpořena z Fondu malých projektů (Cíl 3), nepřináší jen tvorbu autorů Kruhu, ale představuje výtvarníky, básníky a prozaiky z polské i německé strany Euroregionu Nisa. Projekt je spolufinancován z ERDF (Evropského fondu regionálního rozvoje - Fond mikroprojektů Cíl 3 OPPS 2007-2013) prostřednictvím Euroregionu Nisa.
„Nejnovější číslo jsme v publicistické části věnovali především tzv. osmičkovým výročím. Připomínáme v něm nejen tragické události srpna 1968, ale přinášíme i vzpomínky pamětníků na rok 1938,“ vysvětluje ideu letošního sborníku předseda KALu Luboš Příhoda, jenž je zároveň autorem dvou statí s názvem Srpen 1968 a Rok 19969 v Liberci.
Sborník je tradičně rozdělen do kapitol: Češi a Němci v toku času, Výročí, Duchovní prostor, Rozhovor čísla, Tvorba autorů Libereckého kraje a Euroregionu Nisa, Představujeme výtvarníka, Z regionu a Okénko k sousedům.
„V oddíle duchovní prostor jsme se snažili připomenout partnerství měst Liberce a Augsburgu uveřejněním významné statě augbsurského biskupa Waltera Mixy Tržní hospodářství s velkým S. v překladu Jana Kühmeiera,“ upozorňuje předseda KALu.
Stěžejním materiálem Kalmanachu 2008/2009 je obsáhlý rozhovor s filozofem, básníkem a prozaikem Bohumilem Nuskou, v němž spisovatel vzpomíná na dětství, studia, působení v Severočeském muzeu, spolupráci se Studiem Y, literární tvorbu či profesuru na Technické univerzitě v Liberci. Rozhovor doplňují ukázky z jeho prozaického díla
Nejobsáhlejší rubrikou almanachu je tvorba autorů Libereckého kraje a Euroregionu Nisa. Nová díla představují mimo jiné Milan Exner, Marek Sekyra, Sanislav Kubín, Luboš Příhoda, Hana Fousková, Milan Hrabal nebo Otto Hejnic. Pavel Brycz a Jan Šebelka přinášejí ukázky ze svých chystaných románů Svatý démon a Leť, Vlaštovko, leť! 
„Z polských spisovatelů najde čtenář v kalmanachu poezii Krzysztofa Śliwkya a Wojciecha Izaaka Strugału v překladu Libora Martinka, práce Andrzeje Łukasika, Krystyny Grzegrzółky a Janusze Wójcika v překladu Milana Hrabala a dalších polských autorů, kteří se rekrutují z klubu spisovatelů kolem knihovny v polském městě Bogatynia nebo se sdružují v Jelení Hoře,“ uvedl spisovatel Otto Hejnic, jenž byl hlavním koordinátorem mezi Kruhem a polskými spisovateli a výtvarníky.  
V kapitole Z regionu přibližuje František Vydra bohatou tradici spiritismu v Podkrkonoší. Luboš Příhoda je autorem reportáže z domu nositele Nobelovy ceny Gerharta Hauptmanna v Jagniatkówě a žitavský publicista Jürgen Kiesslich připomíná 120. výročí narození tvůrce nejdelšího motocyklu světa Albina Hugo Liebische. 
Celobarevnou publikaci velikosti A4 doprovázejí reprodukce uměleckých děl Miroslava Ulmanna, Romana Karpaše, Marka Likszteta, Jany Hunterové, Jiřího Pikouse, Zdenky Huškové, Macieje Lerchera, Heinze Planka, Petra Červinky, manželů Kullových, Hany Fouskové. Grafikem Kalmanachu 2008/2009 je liberecký grafik a nakladatel Roman Karpaš.
Vydání sborníku oficiálně zaštítil odcházející hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.
Představení šestého čísla Kalmanachu se uskuteční na faře československé církve husitské v Liberci na Náměstí českých bratří 11. prosince od 18 hodin. Pořadem provází Ivana Bernátová, zpívá Cantemus.


Občanské sdružení Kruh autorů Liberecka bylo založeno v roce 1999 a je kolektivním členem Obce spisovatelů. Sdružuje významné  spisovatele v Libereckém kraji, ale má členy také v Rakousku, Švýcarsku, Anglii a Německu. Již šestým rokem se podílí s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci na vydávání dvouměsíčníku  Světlik (dříve časopis Notes a internetové Liberecké listy), knih svých členů v edici Kruh (Isa Engelmann: Návrat pod zelenou střechu, Luboš Příhoda: Promluvy do zdi, Stanislav Kubín: Klečící Bůh, Marek Sekyra: Modré hodiny, pro Židovskou obec v Liberci Isa Engelmann: Židé v Liberci) a sborníku Kalmanach, jehož šesté číslo je tematicky zaměřené na spolupráci s polskými autory z Bogatyně a Jelení Hory. Současně s vydavatelskou činností chce Kruh vytvářet v lidech žijících na území tohoto regionu pocit sounáležitosti s místem, odkud valná většina z nich nepochází. Proto rozesílá sborníky zadarmo do všech knihoven v Libereckém kraji a některé čísla také do základních a středních škol v regionu.