Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Soutěž o deset vstupenek na Petra Spáleného a Apolloband

Archiv

Petr Spálený se narodil 22. března 1944 v Praze. Vyučil se knihařem, ale toto řemeslo nikdy neprovozoval.


Jelikož zpočátku nenašel odvahu se postavit k mikrofonu, jeho údělem se na delší dobu staly bicí, a to jak v dixielandových formacích, tak v rokenrolových skupinách. Když se ale v roce 1967 přeci jenom odhodlal postavit k mikrofonu, obohatil naši hudbu dosud neslýchaným hlasem. Asi není třeba říkat, že je to bas, schopný ve vícehlasu kontrastních výšek.


Žánrově se pohyboval od rocku a popu přes country music až k experimentální tvorbě (Zvon šílencův, dvojalbum Podoby).


Na počátku 60. let hrál na bicí ve skupině Crossfire. Poté se stal zpěvákem skupiny Hippopotamuses, jejíž název byl později zkrácen na Hipp´s . Počátkem roku 1967 přišla nabídka angažmá v divadle Apollo. Hipp´s mění název na skupinu Apollobeat, s kterou koncertoval nepřetržitě 20 let.


O pár let později, v roce 1971, nahrál své první živé album v Lucerně a zároveň se v tom samém roce umístil na druhé příčce ankety Zlatý slavík. Dlouhá léta nevystupoval, ani nenatáčel, založil si své vydavatelství a nakladatelství. V roce 1998 přijal nabídku k účinkování v připravovaném muzikálu Evita v roli argentinského diktátora Juana Domingo Perona. A od té doby už natočil i několik nových alb, za která dostal již mnohá ocenění.


Petr Spálený koncertuje s Apollobandem ve složení: Stanislav Jelínek a Fredy Bittner (kytary, zpěv), Pavel Krejča a Vladimír Bár (keyboards), Tomáš Zahradnický (bass), Jiří Jirsa (drums). Z jeho repertoáru zazní především  staré hity Plakalo baby, Kdybych já byl kovářem, Dítě štěstěny, Josefína apod.


Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji v pokladně KD Crystal každý všední den od 15 od 19 hod. za cenu 120,- Kč.


V dnešní soutěži nabízíme pěkrát dva lístky. Napište na adresu barta@i-noviny.cz, jak se jmenuje manželka Petra Spáleného, rovněž poměrně známou zpěvačkou. Losovat budeme 30. května.