Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Soutěž o deset lístků na Greenhorns

Archiv

Podíváme-li se na seznam skupin, které se zúčastnily prvního ročníku Porty v roce 1967, najdeme zde mnoho jmen skupin, které zanikly, a mnoho jmen skupin, které zůstaly, prošly “branou”, a ovlivnily svou tvorbou tvář české country hudby. Tehdy v polovině 60. let se česká country scéna nalézala v plenkách. Na české scéně dominovaly velké orchestry, které hrály převážně swing. Pravda, o své slovo se již tehdy hlásil bigbít, ale to nebylo to pravé pro lidi s romantickými dušemi, kterým v srdci a v hlavě hučel les, voda a tiše šeptala rozkvetlá louka.


K těmto nejryzejším romantikům možná patřili i tři studenti, kteří dali základ Greenhorns, dva spolužáci z grafické školy Honza Vyčítal a Josef Šimek a jejich kamarád Marko Čermák. Tito tři pak přijali mezi sebe ještě houslistu Petra Bradače a basistu Jiřího Falladu. Předtím, než poprvé vystoupili na veřejnosti, hráli u táboráků.


Poprvé vystoupili na “prknech, která znamenají svět” v říjnu 1965 v bigbítovém klubu Olympic ve Spálené ulici na koncertním programu, který uváděl kamarád Marko Čermáka Slávek Šimek s Jiřím Grossmannem. Tehdy to však nebyl moc velký úspěch, protože to, co hráli, nebyl bigbít.Vše však vyvážil úspěch na soutěži trampských skupin v pražském Radiopaláci. V prosinci pak vystoupili Greenhorns v přímém vstupu rozhlasového vysílání Defilé Mikrofóra.


V roce 1967, 25. září, natočili v Supraphonu první singl “Zatracenej život” a “Abilene”. V roce 1968 se zúčastnili prvního ročníku trampské Porty, kde skončili druzí. V roce 1969 se zúčastnili i 1.Folk a country festivalu v Praze, kde Greenhorns vyhráli a díky tomu dostali pozvání přispět svou trochou do mlýna při realizaci LP “***********”. V roce 1970 natáčejí další desku “Na sluneční straně hor”. Zde již zpíval Michal Tučný a spolu s ním Mirek Hoffmann a Tomáš Linka. V následujícím roce natáčejí konečně první samostatné album “Greenhorns ´71”. V roce 1972, kdy vlivem tehdejší “normalizace” musí Greenhorns změnit jméno na Zelenáče, vydávají druhé album – “Greenhorns ´72” a v dalším roce vydávají dvoualbum “Hromskej den Zelenáčů”. Poté vydali ještě několik LP, poslední v roce 1993 s názvem Greenhorns 93. V současné době kapela Greenhorns vystupuje v sestavě: Honza Vyčítal, Petr Kocman, David Babka, Milan Černý, Vašek Šváb a Jirka Panschab.


Vstupenky si můžete zakoupit v pokladně Kulturního domu Crystal každý všední den od 15 do 19 hodin za cenu 120,- Kč nebo přímo na místě před koncertem v areálu vodního hradu Lipý v České Lípě.


Vstupenky můžete rovněž vyhrát v naší soutěži. Stačí do 9. července odpovědět na následující otázku, poslat odpověď na barta@i-noviny.cz a doufat ve štěstí.


Otázka: Jak se jmenovala první oficiální deska Greenhorns vydaná v roce 1970, jejíž jméno je v textu vyhvězdičkované ?