Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Soudruhu Grebeníčku, zůstaň a vyhoď příživníky!

Archiv

(Tento článek jsme po upozornění převzali z Mladé fronty Dnes - není v nabídce denního internetového vydání, proto ho uveřejňujeme celý.)


Připomíná to propagandistické "dopisy pracujících kolektivů", jimiž komunisté před listopadem 1989 na stránkách Rudého práva demonstrovali loajalitu lidí s režimem.


Do hlavního sídla českých komunistů teď míří výzvy z regionů, v nichž členové KSČM vyzývají šéfa Miroslava Grebeníčka, aby si svůj avizovaný odchod ještě rozmyslel.


"Tvůj případný odchod z čela by byl vysloveně škodlivý. Žádáme tě proto, abys ve své funkci i přes nátlak vydržel a uvědomil si, že máš za sebou naprostou většinu členské základny, která ti věří," píše Grebeníčkovi předseda českolipské KSČM Miroslav Starý.


Slovník českolipských komunistů připomíná 50. léta, když Grebeníčka vyzývají, aby "přeměnil příživnický a parazitující spolek ve stranickém sekretariátu na efektivní metodické vedení". Za parazity jsou označeni tradiční Grebeníčkovi rivalové, kteří usilují o reformu komunistické strany: místopředseda Jiří Dolejš a europoslanec Miloslav Ransdorf. Hlavního "příživníka" Dolejše dokonce navrhují vyhodit ze strany.


"Je to velmi nepovedené vyjádření lidí, kteří jsou na okraji naší strany a kterým už ujíždí vlak," reagoval Dolejš.


Ale doba se přece jen nejspíš změnila i u komunistů: kromě zastánců zasloužilého předsedy Grebeníčka se ozývají i ti, kteří ho berou za slovo.


"To se stává, že se někdo cítí unaven. Je to jeho právo, když už vyčerpal všechny možnosti," souhlasí šéf klatovských soudruhů Jiří Bulka, ať Grebeníček po dvanácti letech klidně odejde.


Miroslav Grebeníček sice oznámil odchod, ale o přesném datu hodlá nechat 1. října rozhodnout širší vedení strany, kde mají většinu lidé z regionů. Místopředseda Vojtěch Filip už hlásí, že je připraven převzít vedení strany.


"Grebeníčkovo vyjádření, že považuje za bezpředmětné být předsedou, je pro mne velmi kategorické a jen těžko se dá vzít zpátky," tvrdí Filip.