Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Snowhill rozjel lanovky na Ještědu, zatím vozí jen pěší turisty

Archiv

Jednatel firmy Karel Vacek ČTK řekl, že kvůli nedostatku sněhu přepravují obě zařízení zatím jen pěší turisty.


"Lanovka na Skalku bude přes Vánoce v provozu každý den. Jakmile to klimatické podmínky dovolí, zahájíme provoz celého lyžařského komplexu," dodal. Nová lanovka jezdí od 08:30 do 15:30 v půlhodinových intervalech. Cena zpáteční jízdenky je 100 korun pro dospělého a 60 korun pro děti. Čtyřsedačková lanovka na Skalku je hlavním vstupem do celého lyžařského areálu Ještěd. Trasu dlouhou 1430 metrů s převýšením 351 metrů zdolá za pět a půl minuty. Za hodinu přepraví 2400 lidí, zatímco původní kotvový vlek jich přepravil jen 300. Její dolní stanice je blízko parkoviště a konečné stanice tramvaje.


"To výrazně usnadní přístup lyžařům, kteří přicestují městskou hromadnou dopravou," uvedl ředitel společnosti Daniel Svrček. Snowhill letos investoval do modernizace ještědského centra téměř 300 milionů korun. Postavil tam tři lanovky a pět vleků. V příštím roce počítá s rozšiřování sjezdovek a výstavbou nového parkoviště pro 1000 aut. V lyžařském areálu na Ještědu je k dispozici přes 8,5 kilometru tratí. Lyžařská sezona již měla začít. Pokud se její start posune kvůli počasí až na počátek ledna, přijde provozovatel vleků asi o 15 procent ročních tržeb.


Vloni zavítalo na Ještěd 118.000 návštěvníků, což je dvakrát více než rok předtím. Dvojnásobně, na 30 milionů korun, stouply i tržby za jízdné. Společnost Snowhill má areál v pronájmu na 25 let.


Snowhill nyní působí v šesti areálech v zemi - počasí mu dovolilo spustit zatím jen jedinou sjezdovku, a to v Herlíkovicích. Firma provozuje vleky i ve Vysokém nad Jizerou, Jablonci nad Jizerou, Jilemnici, Kašperských Horách a připravuje další expanzi. Jejím cílem je proniknout do krkonošských zimních center v Peci pod Sněžkou, Harrachově a Špindlerově Mlýně, jejichž společným většinovým vlastníkem je Český svaz tělesné výchovy (ČSTV).