Dnes je 03. 10. 2024
svátek má Bohumil

Služby, služby, služby – rekonstrukce kuchyně (Koryna), dny první, druhý a třetí

Archiv

Den první


Vyklidili jsme místnost, vyházeli patnáct let staré kompoty. Nastal den D. Manželka pozvala dál pracovníky, kteří měli na starosti likvidaci staré linky a vysloužilých spotřebičů. Měli sice chvíli zpoždění, ale dali tuto skutečnost vědět telefonicky. Hlavnímu zástupci firmy jsme svěřili klíče od bytu a v následujících dnech komunikovali jen s ním. Odpoledne jsme se sešli v provozovně v Mariánské ulici. Potřeboval patnáct tisíc zálohu na materiál. Také mě upozornil, že vícepráce budou dražší, než bylo uvedeno v původním odhadu. Pousmál jsem se a prohlásil, že s tím samozřejmě počítám. Jen jde o to, kolik to bude. „Je rozdíl jestli se bude jednat o tři tisíce nebo dvacet tisíc,“ schválně jsem číslo nadhodnotil. Podle jeho výrazu mi došlo, že jsem asi blíže horní částce.
36 098,- Kč
Protočily se mi panenky a zapřemýšlel jsem, kam že jsem se to příští rok chystal na dovolenou a kolik ještě tak můžu potřebovat na dárky k Vánocům. Nicméně jsem zachoval dekorum a nechal si práce rozepsat. Nejvíce narostly položky u lina – vybrali jsme si dražší, než bylo v původním návrhu. Linař rovněž prohlásil, že takovéhle lino je potřeba položit na vystěrkovanou podlahu. Problémy měl i elektrikář. Nestačily mu naše staré jističe (přecházíme na elektrickou troubu), jen na elektromateriálu vzrostla cena kuchyně o 5 578 korun. Nediskutoval jsem o práci. Respektuji, že člověk si má svého díla cenit a 1 300 korun na směnu odpovídá, pokud se nikdo ze zúčastněných nevyhýbá placení daní.
Převzal jsem fakturu na 188 689 korun s tím, že je ještě potřeba vyřešit slevu, kterou jsme si vylosovali při podpisu smlouvy. Večer jsem ještě zjistil, že pracovníci vyhodili spolu s nepotřebným nábytkem i mnou vyrobenou polici (a tím nesmírně cennou, páč, jak vidno, nejsem žádný kutil), která původně visela na záchodě. Oceňuji, že si pracovníci igelitem zakryli zašupovací dveře do obýváku.




Den druhý


Do práce se pustil zejména elektrikář, který připravil nové rozvody a vyměnil jističe. Své udělali i instalatér a plynař. Zatím nedokážu posoudit, jak svou práci odvedli, to uvidíme až po zapojení spotřebičů. Obzvlášť vodoinstalace nás hodně zajímá, protože nám už rok díky zarostlým trubkám prakticky netekla studená voda. Jedinou způsobenou škodou byly čtyři dlaždičky, které odpadly z přilehlé stěny na záchodě. K mírným škodám došlo i na desce, která kryje šachtu s rozvody. Šéf firmy slíbil, že vše uvedou do pořádku.




Den třetí


Do práce se pustil zedník. Přeštukoval části stěn, které uznal za vhodné. Práci dokončil i elektrikář. Jednoho z nich potkal syn několik minut před osmou, jak bylo dohodnuto. Ve dvě hodiny už nikdo nepracoval.






Těšili jsme se na další týden. Podle původní smlouvy měla být kuchyň instalována 13. prosince, ale vzhledem k vícepracím s tím samozřejmě nepočítáme. Stačí, když budeme v novém vařit během Štědrého dne.


V hlasování pod reklamou můžete tak trochu tipovat.