Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Sláva, zřícenina hradu Svojkov bude přístupná!

Archiv

Jana Lysá z tiskového odboru Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových dnes řekla, že součástí převedeného majetku byly také pozemky zámeckého parku a lesoparku o výměře téměř 36.000 metrů čtverečních. Stát se stal správcem zříceniny a nemovitostí po zrušení Okresního úřadu v České Lípě.


"Běhali jsme kvůli tomu nejméně šest let, jsem rád, že se to konečně povedlo," řekl starosta obce Gustav Pilz. Obecní úřad chce památku, která je nyní obtížně dostupná a uzavřená za chatrným plotem, zpřístupnit veřejnosti. Nejprve musí upravit špatné cesty kolem zámecké zahrady. V ní je ještě jeden historický objekt, který chce obec od státu také získat.


Vznik hradu Svojkov se datuje pravděpodobně na počátek 14. století. Byl postaven na 20 metrů vysokém kuželovitém vrchu v údolí pod svojkovským skalním masivem. Při jeho stavbě bylo využito skalní podloží a některé části hradu byly vytesány přímo do skály. Od roku 1381 byli vlastníky hradu páni z Chlumu, od 16. století hrad chátral. Ve druhé polovině 19. století byla zřícenina hradu upravena novými romantickými prvky. Poslední dřevěné zbytky zanikly v 60. letech 20. století.


Svojkov leží šest kilometrů od České Lípy. Obec se 140 obyvateli se nachází pod pískovcovým skalním masivem a mimo skalního hradu tam jsou ještě další památky - skalní kaple, kaplička svatého Václava, hospoda a tři venkovské usedlosti. Hradní vrch je zarostlý stromy a keři, silueta hradu je nejlépe viditelná v zimních a jarních měsících. Zřícenina je oblíbeným cílem cyklistů.


Tip na výlet naleznete zde.