Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Škola v Rynolticích zůstane, sehnala chybějící žáky

Archiv

Obci se podařilo díky desetitisícovému náborovému příspěvku sehnat sedm dětí, které do nejnižšího možného počtu stanoveného zákonem chyběly. ČTK to dnes řekl starosta František Kačena.


"S rodiči podepíšeme smlouvy, že děti do školy nastoupí. Nejsou to jen prvňáci, ale i starší školáci," dodal starosta. Škola bude mít od příštího školního roku také nového ředitele, obec ho hledá v konkurzu. Současnou ředitelku Lenku Matusznou, která ve snaze zachránit školu vykazovala o čtyři žáky více, než kolik jich do školy skutečně chodilo, obecní rada odvolala. Matuszná však tvrdí, že žáky vykazovala navíc s vědomím obce.


Podle mluvčího kraje Jiřího Langera ministerstvo školství potvrdilo, že škola čerpala vloni na fiktivní žáky neoprávněně 41.423 korun. Krajský odbor kontroly musí nyní rozhodnout, jak se s tím vypořádat. Na letošní rok byl škole přiznán rozpočet vyšší o 135.626 korun, o tuto částku se jí při nejbližší rozpočtové změně zase sníží.


"Ministerstvo také potvrdilo, že škola musí buď získat žáky do počtu 65, nebo zrušit některou z málo naplněných tříd druhého stupně a tím zvýšit průměrný počet žáků na třídu, aby fungovala v souladu se školským zákonem," podotkl mluvčí. Kačena řekl, že o vyřešení finanční nesrovnalostí bude jednat příští zastupitelstvo.


Škola v Rynolticích má dlouholetou tradici. Ještě před pěti lety ji navštěvovala téměř stovka žáků. Matuszná pracuje ve škole od roku 1997, ve funkci ředitele byla osm let. Pro podezření z podvodu vyšetřují případ i kriminalisté.