Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Sklářské slavnosti 23. – 24. června v Novém Boru

Archiv

V sobotu vyroste uprostřed náměstí sklářský trh, na kterém se představí firmy se sklářským sortimentem z celého regionu. Návštěvníci budou mít na výběr občerstvení v podobě masa, sýrů, různých sladkostí a samozřejmě i piva a medoviny. Sklářské slavnosti budou zahájeny v pátek v 17 hodin vernisáží Květy na skle ve Sklářském muzeu. V 19 hodin bude slavnostně odhalena nová plastika stromu z dílny Bořka Šípka a firmy AJETO, která bude darovaná občanům Města Nový Bor. Odhalení proběhne přímo na náměstí Míru u kruhového objezdu. Pak novoborské náměstí rozehraje kapela Red Eye svým kalifornským soft-rockem, předtím, než na pódium vtrhne legendární punková skupina Visací zámek.


Sobota bude pokračovat v rytmu novoborských kapel Green Pig, Sklářské muziky a funk-blues-rockové hudebního vystoupení kapely Konec chemického posypu. Sobotním odpolednem budou provázet baviči Josef Náhlovský a Josef Mladý. Večer vyvrcholí vystoupením revival bandu Princess Queen. Na náměstí budou také čtyři sklářské pece (firma B. Brabec, firma P. Rybáčka, firma Ajeto a Sklářská škola), kde bude probíhat ukázka výroby skla. Pro zájemce bude připraven i workshop. Návštěvníci budou moci nahlédnout také do zákulisí sklářských firem (Egermann, s.r.o, Ajeto, s.r.o., Glassbor). Pro děti je připravena spousta soutěží se sklářskou tematikou (hod svalákem, běh ve sklářských pantoflích aj.).


Slavnosti pořádá Město Nový Bor, Kultura Nový Bor, s.r.o, Sbor dobrovolných hasičů Nový Bor a David Sobotka. Zdarma budou otevřeny výstavní prostory Sklářského muzea s předváděním klasických sklářských technik, Galerie SPŠS na Palackého náměstí, Střední průmyslová škola sklářská Wolkerova ulice, Galerie firmy AJETO na třídě T.G.M a Informační centrum, ve kterém probíhá výstava Řemeslo a umění ve skle.