Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Sklářská škola v Šenově si pomáhá prodejem studentských prací

Archiv

Výnosy za sklářská díla dosahují ročně až 300.000 korun, peníze škola využije na nákup počítačů, studijních pomůcek, v minulosti s jejich pomocí vyrovnala provozní ztrátu. Ředitel školy František Janák řekl, že bez těchto mimořádných příjmů by škola mohla fungovat jen obtížně.


"Je to pro nás nutnost. Díla studentů mají vysokou kvalitu, přitom se prodávají za poměrně nízké ceny oproti cenám od renomovaných výtvarníků. Některé práce stojí jen desetikoruny," poznamenal. Škola má vlastní prodejnu a galerii, své výrobky nabízí také na výstavách, v aukcích a na různých veletrzích. Letos plánuje také podruhé účast na vánočním trhu v německém Řezně.


Práce studentů z Kamenického Šenova si mohou v těchto dnech zakoupit i Američané na prodejní výstavě v galerii Numina v Princetonu. Škola tam připravila výstavu Sklo a světlo. Podle Janáka si galeristka díla sama vybrala, zájem měla hlavně o atraktivní barevné zboží. "Zastoupeny tam jsou téměř všechny sklářské techniky - tedy malířské, brusičské i rytecké práce, ale i slinovaná, pískovaná nebo tavená díla," doplnil Janák. Výstava v USA potrvá do konce měsíce a škole by měla přinést asi 140.000 korun. Doma bude škola nabízet práce svých studentů v polovině listopadu při dni otevřených dveří.


Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská vznikla v Kamenickém Šenově v roce 1856. Už o 17 let dříve tam ale fungovala nedělní škola kreslení pro sklářské tovaryše a mistry. Z poválečného období eviduje škola 1000 absolventů, mezi něž patří světově uznávaní skláři Vladimír Kopecký, Ladislav Oliva a Vratislav Šotola.


Nyní má škola 90 žákům, potřebovala by jich asi o třetinu více. Zájemci na ní mohou studovat obory brusič, malíř, rytec skla a designér světelných objektů. Škola spolupracuje se Sklárnou Moser v Karlových Varech, Preciosou Lustry Kamenický Šenov, místní sklárnou Bratří Jílků a ateliérem Petera Ratha. Podle Janáka mohou být za sníženým zájmem o školu obavy z vysokých nároků a také konkurence. V zemi je šest sklářských průmyslových škol, z toho tři v Libereckém kraji.