Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Simulovaný pád letadla v centru Liberce

Archiv

Tak vypadalo základní zadání simulovaného neštěstí, jehož hlavním cílem bylo zjistit, jak funguje spolupráce a způsob předávání informací mezi dotčenými složkami integrovaného záchranného systému a krizovými štáby města Liberec a Libereckého kraje. Zároveň se prověřoval stav vyrozumění členů krizových štábů a jejich svolání na pracoviště ve stanoveném čase.


„Cvičení, které trvalo zhruba šest hodin, se zúčastnilo na 140 lidí. Kvůli objektivitě při hodnocení a posuzování postupů jsme přizvali i nestranné rozhodčí,“ podotýká hejtman Petr Skokan a prozrazuje, že například práci policie tak sledoval zástupce policejního prezidia, zatímco postup hasičů posuzoval zástupce generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.


„Dílčí vyhodnocení bylo provedeno po skončení akce přímo na místě, ale celkovým vyhodnocením se budeme zabývat na červnovém zasedání bezpečnostní rady Libereckého kraje.“


Podle hejtmana se cvičení vydařilo a všichni zúčastnění si zaslouží pochvalu.


„Díky cvičení jsme odhalili několik problémů, na jejichž řešení a odstranění se budeme muset zaměřit.“


Tak například se ukázalo, že liberecká nemocnice není schopná pojmout více než dvacet těžce zraněných a velký počet zraněných neošetří ani Praha.


 „Narazili jsme také na to, jak je nepraktické, že neexistují jednotné časové normy pro svolání krizových štábů, a tím, jak krizové štáby k plnění svých úkolů nastupují v rozdílných časech, vzniká prvotní komunikační bariéra,“ vysvětluje hejtman a prozrazuje, že celá akce skončila hodinu po půlnoci vyhlášením krizového stavu pro obyvatele Libereckého kraje.


„Na podzim bychom proto chtěli v obdobném cvičení pokračovat a simulovat vlastní krizový stav, kdy je třeba se postarat o lidi bez přístřeší, likvidovat následky havárie atp.“