Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Sbírka pro rodinu usmrceného hasiče vynesla přes dva miliony

Archiv

Pomohlo přes 4000 dárců, řekl dnes bratranec Lipovského Martin Krulich.


Liberecký kraj věnoval přímo Capouchové dalších 200.000 korun a českolipská radnice 60.000 korun. Sedmatřicetiletý Lipovský zemřel 18. ledna ve vichřici při odstraňování poražených stromů ve Slunečné na Českolipsku. Dobročinné konto vzniklo díky Krulichově domluvě s dobrovolnými organizátory pomoci pro paní Lucii, soustředěnými kolem Jiřího Jehličky. K důvěryhodnosti účtu přispěli i českolipští profesionální hasiči. Zveřejnili, že Krulich mezi ně v minulosti patřil a dobře ho znají.


"Sbírka nyní končí a hodně nás překvapilo, kolik peněz lidé poslali a děkujeme jim," uvedl Krulich.


Informace o darech pro paní Lucii mohou zájemci stále ještě najít na internetových stránkách www.pomocrodine.cz. Příspěvky se pohybují od 100 korun až po několik desítek tisíc korun. Autoři stránek upozorňují, že Lucie nemá žádný větší majetek a splácí hypotéku. Neobdrží vdovský příspěvek 200.000 korun, poněvadž s Lipovským nežili jako manželé. Rodinu živil před svým skonem hlavně Lipovský. S Lucií měli před svatbou, starali o dvě děti z jejího předchozího manželství a čekali své společné dítě. Dcera se jim narodila přibližně měsíc poté, co hasič zahynul.


Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Ivy Michalíčkové poslaly peníze rodině paní Lucie i stovky profesionálních a dobrovolných hasičů z celé republiky. Dary dávali sami za sebe a nikdo neevidoval, kolik hasičů přispělo a jak velkou částku vybrali.