Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

S kalhotami k umělému vodopádu

Archiv

Křížový buk je horské sedlo za půlkou cesty z České Kamenice do Chřibské. Po roce 1820 byla v tomto místě postavena hájovna. Po roce 1989 či spíše až 2000 byla krásně zrekonstruována a fungovalo zde malé muzeum pohraničního opevnění. Přestože toto označení stále nalezneme v mapách, muzeum zde již ve skutečnosti není. Přesto se do hájenky stále jezdí - pro kalhoty. Letní, zimní, různých barev, s nášivkami - šikovné ženy se pěkně ohánějí. Většinou jsou ochotné je i upravit podle vašeho přání či spíše postavy.



Jedu si takhle s novými kalhotami lesem silničkou směrem na Mlýny, když zahlédnu pod listím nápis VODOPÁD. Nikdy jsem zde nebyl, a tak vystupuji. Po zničených můstcích ujdu asi dvě stě metrů a pak ho spatřím. Zhruba šest metrů vysoký vodopád. Na netu později zjišťuji, že jde o umělý výtvor turistického spolku z konce devatenáctého století, který málem vzal za své při svedení zdejších pramenů do vodovodu.





Zatímco odspodu vypadá jako skutečný, což potrhují například porosty játrovek, nahoře jsou zásahy do toku potoka dobře patrné. Ale to nevadí, myslím, že většině turistů zvedne náladu i tak.   
Jen připomínám, že z Křížového buku se dá vyrazit na řadu túr například na Studenec či Chřibský vrch. Mlýny jsou zase součástí jedné z nejmalebnějších obcí v okolí – Kytlice.