Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Rumburkem bude znít gotická čeština

Archiv

Ta zahrne trh řemeslníků a výtvarníků z Děčínska, koncertní vystoupení s tématem Velikonoc a mši svatou. Oslavy pořádá Římskokatolická farnost-děkanství Rumburk pod záštitou Města Rumburk a Biskupství litoměřického.


Součástí zahájení oslav je sobotní padesátiminutové vystoupení skupiny historické hudby Řemdih z České Lípy v kostele sv. Vavřince.V jeho první části posluchači uslyší fragment gotických Matoušových pašijí. Lodí kostela se přitom ponese gotická čeština 15. století. V druhé části vystoupení budou předneseny písně z doby velikonoční.


„Skupina Řemdih vznikla roku 1988, od roku 1997 inerpretuje středověkou hudbu 13.-16. století. Vystupuje na koncertech po celé České republice a v evropských zemích. V letošním roce ji např. čeká vystoupení v Lotyšsku a Slovinsku,“ uvedl zpěvák a kapelník skupiny Řemdih Štěpán Přenosil.


„Z pohledu církevního liturgického roku neskončila oslava velikonočních svátků Zmrtvýchvstáním Krista, ale pokračuje dalších padesát dnů. Z toho důvodu jsme zařadili vystoupení, které se tématicky vztahuje k Velikonocům,“ řekl P. Jozef Kujan.


V ambitech rumburské lorety se ve dnech 14.-15. dubna 2007 uskuteční výstavní a prodejní trh rukodělných výrobků uměleckých řemeslníků a zazní koncertní pásmo České gotické Velikonoce v podání skupiny Řemdih.


O druhé neděli velikonoční, 15. 4. 2007 v 9.30 hod. začne v kostele sv. Vavřince slavnostní mše svatá za účasti generálního vikáře litoměřické diecéze Mons. Karla Havelky.


Ve stejný den, v 15.00 hodin proběhne v rumburském muzeu vernisáž výstavy Loreta v proměnách času.


Rumburská loretánská kaple s ambity je v roce 2007 přístupná celoročně od úterý do soboty, v neděli pak po předchozí telefonické objednávce. V části někdejšího proslulého mariánského poutního místa je otevřena soukromá Galerie loretánská.