Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Rekonstrukce sítí na Českolipsku přišla ČEZ na 73 milionů

Archiv

Nové vedení významně zvýší spolehlivost dodávek elektrické energie pro odběratele kolem České Lípy a Mimoně, řekla dnes mluvčí skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Hendrychová.


Vedení slouží jako propojovací mezi oblastí napájení velmi vysokého napětí Babylon a oblastí Bezděčín.


"Původní vedení z roku 1947 s měděnými vodiči bylo technicky zastaralé a v současné době už nevyhovovaly jeho přenosové schopnosti," vysvětlil důvody rekonstrukce Filip Secký ze společnosti ČEZ Distribuce.


Modernizace byla podle Hendrychové nezbytnou podmínkou pro další rozvoj lokality, vstup investorů a tvorbu nových pracovních příležitostí. Skupina ČEZ provozuje na území České republiky více než 153.000 kilometrů vedení, z toho téměř 25.000 kilometrů na severu Čech. Rekonstrukce vedení na Českolipsku byla podle Hendrychové jednou z nejvýznamnějších letošních investičních akcí skupiny na severu. Celkem letos ČEZ investuje do obnovy, rozvoje a posílení distribučních sítí sedm miliard korun. V severních Čechách jsou naplánovány investice 1,227 miliardy korun, což je ve srovnání s minulými roky zhruba o 300 milionů více.


Modernizace vedení velmi vysokého napětí není jedinou investiční akcí ČEZ na Českolipsku. V srpnu mimo jiné začala rekonstrukce sítí nízkého napětí v Kamenickém Šenově. Modernizace rozvodů a posílení celé sítě v lokalitě Skřivánek, kde žije zhruba pětina obyvatel čtyřtisícového města, přijde na 31 milionů korun a měla by výrazně zlepšit zásobování elektrickou energií. Dokončena bude v příštím roce.