Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

Rekonstrukce českolipské šatlavy začne ještě letos

Archiv

Rekonstrukce budovy přijde na zhruba 15 milionů korun, podstatnou část prostředků ale kraj získal z Regionálního operačního programu. Vlastivědné muzeum v České Lípě, jehož součástí se nové muzeum stane, usiluje o rekonstrukci šatlavy už řadu let. Zatím na ni ale nebyly prostředky, řekl dnes ředitel muzea Zdeněk Vitáček.


Bývalé městské vězení je masivní středověká kamenná stavba v centru města. Od roku 1958 je kulturní památkou, už v té době ale nebyl objekt využíván a jeho stav je tak velmi špatný. "To, že objekt nebyl využit, má ale i své výhody, nevznikly tam žádné nevhodné socialistické přestavby, a tak je v původním stavu," řekl Vitáček. Zachovaly se tam i původní malby či fasády a další cenné detaily. Na druhou stranu ale objekt značně zchátral, stal se odkladištěm odpadu a útočištěm bezdomovců.


V šatlavě se už v polovině 90. let minulého století uskutečnil stavebně-historický průzkum. Před deseti lety opravilo město přilehlou Vězeňskou ulici, což usnadní rekonstrukci památky. "Šatlava je nyní vyklizena a připravena k rekonstrukci," řekl Vitáček. Muzeum podle něj nový objekt nutně potřebuje. Prostory augustiánského kláštera, ve kterém sídlí do roku 1968, už nestačí. "Právě archeologické sbírky se každý rok díky průzkumům rozrůstají o tisíce nových exponátů a my už je nemáme kam dávat," vysvětlil ředitel.


Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě má přírodovědnou, historickou, archeologickou a kovářskou expozici. Nové archeologické muzeum v šatlavě by mělo být dokončeno v roce 2011 a stane se pak dalším pracovištěm muzea. To dnes působí nejen v augustiánském klášteře, má také pobočky - Památník K. H. Máchy v Doksech, Víseckou rychtu v Kravařích a Bredovský zámeček v Jablonném v Podještědí. Loni muzeum navštívilo téměř 37.000 lidí.