Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

REGGAE SKA ETHNIC SESSION – malé ohlédnutí

Archiv

A jak se řeklo, tak se stalo. Hrálo se jeden den, skončilo se někdy v neděli k ránu, na programu bylo devět kapel, vstup stál pade a na letáku byl místo tradiční rastamanky odbarvenej a potetovanej chlap.



Každopádně už na samém začátku dostal festival jméno „Reggae Ethnic Session“, které mu zůstalo až dodnes. Stejně jako pozitivní vibrace, které tento festival každoročně šíří mezi návštěvníky.


První ročník byl takovým veřejným mejdanem několika lidí, kteří si chtěli udělat pohodu a podělit se o ni s dalšími nadšenci. Místo, kde festival probíhá, má úžasné kouzlo. Všude kolem je krásná příroda - kam oko dohlédne, všude jsou louky, lesy, rybníky, v dálce sem tam kopeček a ruch civilizace dalekoooooooo … A uprostřed této nádhery se každoročně vybuduje areál čítající tři rozličné umělecké scény, spoustu občerstvovacích i jiných neméně zajímavých stánků. Vedle toho během pátku vždy vyroste stanové městečko, které během neděle zase zmizí...



Hudba je nejdůležitější součástí R. E. S. Výchozím hudebním stylem je reggae a world music, ale to by nestačilo, protože jde o širší záběr a především o pohodu. A tak každoročně přinášíme také hudbu na vlnách etna, ska, world music a dalších žánrů...


Co se týče kapel, zahráli si u nás jak světově uznávaní muzikanti, tak amatérské, neméně pohodové kapely. Pocházely z naší země, ale i ze zahraničí a nezůstalo pouze u Evropy. Všichni tito umělci měli vedle nadšení pro muziku především společnou touhu po nevšedním zážitku a po setkávání se s novými lidmi...



Festival se od svého vzniku stal jednou z nejzajímavějších hudebních událostí v ČR, kam se sjíždějí návštěvníci nejen z celé naší země, ale i ze zahraničí. Ve výběru kapel byla vždy patrná snaha o široký záběr.


Z minulých ročníků určitě stojí za zmínku: Macka B + The Royal Roots + Mad Profesor (UK), Cañaman (ESP), Tumbao (PL), Yellow Umbrella (D), Hypnotix (CZ + Bangladéš), Čankišou (CZ), Polemic (SK), Švihadlo (CZ), Šum svistu (CZ), Banco de Gaia (UK), Regatta 69 (USA), Tigris (HU), Dj´s ze Senegalu, Jamajky, Mali, Peru, Bangladéše, Kanady....


Scén bývá každoročně několik. Ta hlavní obyčejně hostí ty nejznámější hudebníky ve stylu reggae – ethno - ska. Vedle toho na malé scéně dáváme prostor tanečním záležitostem, tedy dj - ským projektům. Třetí a poslední scéna je alternativní, můžete zde zhlédnout nestandardní filmy a videoprojekce nebo experimentální divadla, každopádně si ale odnesete skvělý umělecký zážitek.


Jídlo a pití je další věcí, na které si dáváme záležet. Kromě klasického výběru (pivečko a klobásky) chceme vždy nabídnout něco nevšedního, proto zveme každý rok spolky, které vaří kupříkladu čistě vegetariánskou nebo exotickou kuchyni, a mistry barového umění, jež vám vykouzlí neméně exotické a lahodné drinky. 


Letošní ročník opět naváže na tradici těch předchozích.


MEJDAN TOHOTO LÉTA vypukne 30.6.2006 v Žizníkově u České Lípy a po tři dny, tedy do 2.7. 2006, bude šířit pohodu, klid a souznění všech národů a ras.... program naleznete zde.


POZOR!!! KVĚTNOVÁ AKCE !!! PŘI OBJEDNÁNÍ 5 A VÍCE VSTUPENEK OBDRŽÍTE DVD REGGAE ETHNIC SESSION 2000 – 2006 zdarma. Platí pouze při objednání přes www.reggaefestival.cz  formulář zde.