Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Referendum už za pět dnů

Archiv

"Už nyní dluhy města dosahují 65 milionů korun, výstavba parkoviště je ještě zvýší," řekla dnes  Lenka Duchková z Přípravného výboru pro referendum o parkovišti.


Starosta považuje obavy za zbytečné, náklady na stavbu kryje z 80 procent evropská dotace. Kamenický Šenov se zadlužil v posledních letech zejména kvůli výstavbě domu s pečovatelskou službou.


"Museli jsme řešit péči o naše seniory, zároveň jsme ale v centru města získali prostory pro některé služby a ordinace lékaře," řekl  starosta Ota Raiter.


Město, které hospodaří s ročním rozpočtem kolem 40 milionů korun, bude podle něho dluh splácet 20 let. Výstavba parkoviště by Šenovu do budoucna dluhy zvýšit neměla. Městský rozpočet přijde na zhruba čtyři miliony korun. Na výstavbu parkoviště za zhruba 20 milionů korun získala radnice dotaci z programu Interreg.


"Je ale pravda, že dotaci z EU dostaneme až po dokončení," připustil Raiter.


Podle odpůrců parkoviště je projekt předimenzovaný.


"Z hlediska tvaru a umístění je parkoviště nevhodné a poškozuje celkový ráz krajiny," řekla Duchková.


Odpůrci projektu proto chtějí prosadit veřejnou architektonickou soutěž. Navrhují také šest alternativních ploch, kde by mohla parkovací místa pro město vzniknout. Alternativy ale Raiter odmítá.


"Zastupitelstvo už před šesti lety nakoupilo kvůli parkovišti pod Panskou skálou pozemky," vysvětlil starosta.


Záměr podle něho podporuje i drtivá většina městských zastupitelů. Definitivní tečku za spory by mělo udělat lidové hlasování, které se v Kamenickém Šenově uskuteční v sobotu 17. prosince. Aby byl ale pro radnici výsledek závazný, muselo by se ho zúčastnit kolem 1600 lidí. V petiční akci se proti parkovišti vyslovilo kolem 700 lidí.