Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Ralsko mělo stát připravit o miliony

Archiv

Za to mu hrozí až 12 let vězení, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


Případem se bude zabývat Krajský soud v Liberci. Podle státního zástupce podvodně vylákal Ludvík v letech 1999 a 2000 spolu se dvěma kolegy z vedení dnes již zkrachovalého SP Ralsko prostředky na ministerstvu pro místní rozvoj.


"Podváděl při žádostech o dotace na opravu paneláků v České Lípě," řekl deníku krajský státní zástupce Ivan Bernátek.


Ten obžaloval Ludvíka z úvěrového podvodu a jeho dva nejbližší spolupracovníky z napomáhání k tomuto činu. Sám Ludvík obvinění odmítá.


"Je to nesmysl. Ty baráky jsou opravené. Stačí se podívat. Je to jen hon na čarodějnice," řekl deníku podnikatel, jehož firmu poslal před pár lety do konkurzu ústecký soudce Jiří Berka.


Stavební podnik Ralsko koupil před více než šesti lety od Fondu národního majetku 1700 bytů v panelových domech na českolipských sídlištích Sever a Na Kopečku za více než 157 milionů korun. Společnost ale zaplatila jen 57 milionů s tím, že sto milionů investuje do jejich rekonstrukce. Firma navíc využila Programu podpory oprav bytového fondu ministerstva pro místní rozvoj. V žádostech o dotace však podle státního zástupce uvedla nepravdivé informace.


 "Lhali i při vyúčtování," dodal Bernátek.


Byty později SP Ralsko prodal za 241 milionů korun společnosti Best Properities North kontroverzního a později i stíhaného podnikatele Radovana Vítka. V polovině roku 2004 je koupila italská finanční skupina ICKM.