Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Radnice v Lípě udělila "motoristovi" rekordní pokutu

Archiv

"Policistů hlídkuje kolem komunikací velmi málo, a pokud jich nepřibude, dostaneme se rychle zpátky před 1. červenec, odkdy nový zákon platí. A budeme ho moci vzít a zahodit," řekl vedoucí odboru dopravu na libereckém magistrátu Pavel Rychetský.


Podle něj motoristé jezdili po 1. červenci na Liberecku vzorně, když ale kolem vozovek nenarazili na téměř žádné policisty, znovu začali předjíždět na plných bílých čarách a stále častěji porušovali hrubým způsobem i další předpisy.


Na Liberecku má policie na hlídkování na silnicích pouhých pět příslušníků a do plného stavu jich chybí šest. Nedostatek dopravních policistů zavinily především loňské odchody ze služby. V současné době sice na policejní škole studuje šest nových dopravních policistů, první dva z nich nastoupí do práce ovšem až v červnu příštího roku. Velký nedostatek policistů na silniční kontroly je také na Jablonecku.


"V Libereckém kraji jezdím autem téměř každý den a dopravní policisty jsem za uplynulé dva a půl měsíce viděla jen jednou," podotkla řidička Jana Havlová.


Řidiči z Libereckého kraje ztratili zatím nejvíce sedm bodů, hlavně za jízdu s více než jedním promile alkoholu.


"Jednomu motoristovi jsme odepsali pět bodů za jízdu na červenou. Jinému policisté zadrželi řidičský průkaz za překročení rychlosti v obci o více než 40 kilometrů. Jde také o pětibodový přestupek, navíc se zákazem řízení  až na půl roku," dodal vedoucí dopravního odboru na turnovské radnici Pavel Vaňátko.


Na libereckém magistrátu pracují v současné době na vyřizování zhruba 1000 dopravních přestupků. Mnoho z nich se stalo ještě před 1. červencem.


"Třeba jeden řidič přišel kvůli nebezpečnému předjíždění o šest bodů z dvanácti. Hrozí mu i zákaz řízení na dobu od šesti měsíců do jednoho roku a pokuta 5000 až 10.000 korun," uvedl Rychetský.


V České Lípě radnice potrestala jednoho řidiče pokutou 25.000 korun za řízení pod vlivem alkoholu. Za jízdu v opilosti odebrala i nejvíce řidičských průkazů.


V Jablonci nad Nisou přišlo od začátku července o řidičský průkaz také devět motoristů, kteří zaparkovali své vozy na místech vyhrazených pro tělesně postižené. "Naše městská policie oznámila ve srovnání s loňským létem mnohonásobně více dopravních přestupků," konstatovala mluvčí jablonecké radnice Milena Jelínková.


V Jablonci a okolí se řidičům odepisují body hodně za překročení rychlosti, ztrácejí vesměs dva anebo tři. Na Jablonecku se oproti době před 1. červencem projednává mnohem méně přestupků, při nichž řidiči jeli pod vlivem alkoholu.


"Motoristé se jednak bojí přísnějších trestů a zároveň se řízení s více než jedním promilem přesunulo mezi trestné činy," vysvětlil Bronislav Kuřík, který se přestupky zabývá na Městském úřadu v Tanvaldě.


Kuřík dodal, že sedmibodové přestupky spáchalo na Tanvaldsku odhadem šest až sedm motoristů a přibližně deset až 15 jich ztratilo body dvakrát - převážně za drobnější provinění. Kolem pěti přestupků zaznamenali celníci, narazili například na nedodržování bezpečnostních přestávek u řidičů kamionů. Města v Libereckém kraji se nepotýkají s většími problémy při vyřizování dopravních přestupků. Administrativu s nimi spojenou ale Rychetský považuje za příliš složitou a uvítal by její zjednodušení.


 "Nemuseli bychom se pak zdržovat mnoha zbytečnými úkony a přestupky bychom vyřídili rychleji. Prospělo by to i motoristům, nežili by tak dlouho v napětí, jaký trest dostanou," shrnul Rychetský.