Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Ptačí chřipka na Českolipsku ... zatím jen ekonomicky

Archiv

Ceny, za které firma prodává zpracovatelům, se snížily téměř o pětinu. ČTK to dnes řekl obchodní ředitel družstva Radek Bříza.


Důvodem klesajících cen je podle něj hlavně omezení obchodů se zeměmi mimo Evropskou unii. Na český trh se rovněž podle něj tlačí zejména maso ze sousedního Polska a sráží výkupní ceny.


"Koneční spotřebitelé to ale s největší pravděpodobností vůbec nepocítí," poznamenal Bříza.


Česká republika kvůli přibývajícím případům ptačí chřipky v Evropě a přibližování nákazy hranicím Česka zpřísnila prevenci. Od dnešního dne platí pro podnikatelské chovy zákaz pobytu drůbeže ve venkovních výbězích. Od března pak vstoupí v platnost zákaz výstav a trhů drůbeže a ptáků. Pro ZOD to ale podle obchodního ředitele žádné výrazné změny neznamená. Družstvo chová krůty ve 20 halách, ročně vyprodukuje 2500 tun jatečních krůt.


"Podmínky pro velkochov jsou velmi přísné, naše chovy jsou pod stálým veterinárním dohledem," uvedl Bříza.


Přesto podle něj firma ještě zpřísnila podmínky pro vstup do hal, aby zcela vyloučila riziko zavlečení nákazy.


"Při vstupu mimo jiné procházejí lidé dezinfekcí, musejí se také převléknout," poznamenal.


Drobní chovatelé si s ptačí chřipkou většinou starosti nedělají.


"Teď je zima a mám těch pár slepic stejně zavřených, a pokud se to do jara nevyřeší, tak je asi podříznu," řekl chovatel z Lomnice nad Popelkou na Semilsku. Věra Černáková z Rychnova u Jablonce nad Nisou zas ČTK přiznala, že víc než ptačí chřipky se bojí lišek a kun.


"Na začátku zimy jsem měla deset slepic, teď mi zbyly tři, protože mi je nějaká liška nebo lasička odvlekla, a tak je mám raději zavřené," vysvětlila. Nákazy se proto nebojí.