Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Protestní NE stodesítce !!

Archiv

Novinky se vyrojily před několika dny, když se na světlo dostala informace, že projednávaný územní plán Ústeckého kraje nadále počítá s variantou vést část „stodesítky“ přes území Libereckého kraje, resp.Novoborsko. 


„Zpočátku jsem nevěřil, že by to mohla být pravda, ale je tomu tak. Pochopitelně se s tím nehodláme smířit. Již odešlo několik dopisů na příslušná místa, např. hejtmany Ústeckého a Libereckého kraje aj., samozřejmě s protestním stanoviskem,“ řekl před několika dny i-novinám starosta Nového Boru Radek Nastič. Svorský aktiv považoval za důležitý občanský projev. „Pokud vím, tak podpisová akce ukázala, že k zamítavému stanovisku připojili svůj podpis všichni přítomní,“ uvedl Nastič.


Aktivně vystoupili především zástupci Sdružení obcí a měst Novoborska, kteří zdůraznili, že hlavním důvodem snažení energetiků o výstavbu nového vedení je fakt, že je zapotřebí najít koridor, kudy je třeba vyvést přebytky elektřiny k exportu do zahraničí. „Potřeby Šluknovska jsou zástupný problém. To však energetici uvádět nebudou, na to musíme upozorňovat my,“ řekl Jiří Vosecký, předseda sdružení a starosta Okrouhlé.


Přítomné také trochu potěšila informace o tom, že zastupitelé za Liberecký kraj pojedou do Ústí nad Labem, kde chtějí jednat a zjišťovat, jaké jsou další úmysly energetiků potažmo Ústeckého kraje ve věci 110KW vedení. V delegaci je i Radek Nastič a hlavním vyjednavačem bude radní Radim Zika. Připomeňme si, že Liberecký kraj ve svém územním plánu s variantou vysokonapěťového vedení před „svoji“ část Lužických hor nepočítá.