Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Přípravy na festival Lanterna Futuri vrcholí

Archiv

Na vodním hradě se od půl deváté večer otevřou brány návštěvníkům festivalu, které čeká nevšední podívaná s příznačným názvem „Absurdity života“. Do cirkusového stanu je pozvou mladí herci v přestrojení za lvy, opice a tuleně a v umělecké zahradě budou procházet mezi světelnými objekty s podmalbou speciálních zvuků z dílny akčního umění.


Na pódiu i na prostranstvích mezi lidmi se budou setkávat s originální muzikou, ve filmovém stanu zhlédnou krátké vypointované filmy i reportáže natočené v den konání akce v České Lípě – možná tedy uvidí i sami sebe, v každém případě se budou moci stát svědky i účastníky živého natáčení a stříhání filmu během festivalu. Žurnalisté budou prezentovat svůj čerstvě vydaný trojjazyčný kulturní magazín Trispace s příběhy lidí v pohraničí, v jejich stanu se budete moci zaposlouchat do reportáží natočených mj. v Radvanci a také dát k dobru svůj názor do mikrofonu v boxu Vox populi (uvidíte rovněž, jak se zvuková nahrávka stříhá!). Aby návštěvníkům usnadnili orientaci ve festivalovém dění, budou žurnalisté celý večer moderovat – ale pozor! – z vysokozdvižné plošiny! Návštěvníci by měli být připraveni na nečekané interakce, happeningy a improvizace!



Umělecké produkty a performance prezentované na Festivalu Lanterna Futuri vznikly z větší části v průběhu první poloviny tohoto roku na česko-německo-polských studentských uměleckých dílnách Lanterna Futuri, které pořádají Občanské sdružení Rodowitz Radvanec, Dom Trzech Kultur Parada Niedamirów (PL) a Begegnungszentrum im Dreieck  Grosshennersdorf (D). Projekt je spolufinancován z prostředků Evropské unie. Na projektu dlouhodobě spolupracují gymnázia z měst: Česká Lípa, Herrnhut a Kamienna Góra. V letošním roce se připojily další školy z těchto míst: Česká Lípa, Liberec, Rumburk, Zgorzelec, Bolkow, Bogatynia, Löbau, Görlitz, Seifhennersdorf a Jonsdorf.