Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Primáři opouštějí svá místa z různých důvodů

Archiv

"Dva primáře jsem odvolal, protože na svých odděleních nedokázali udržovat dobré mezilidské vztahy," řekl dnes Miroslav Vacek.


Josefa Zajíce, naposledy odvolaného primáře, považuje za dobrého chirurga. O jeho odvolání nakonec rozhodly dvě věci - odchod mladé lékařky, odbornice na operace ženských prsů, s níž se primář neshodl, a nedávná stížnost podřízených na něj.


"Schopnost jednat s lidmi, být na ně náročný a zároveň se k nim chovat přátelsky a otevřeně považuji u vedoucích pracovníků za nejdůležitější věc. Především vztahy mezi zaměstnanci rozhodnou o osudu naší nemocnice," uvedl Miroslav Vacek.


Ze stejných důvodů jako primáře chirurgie odvolal ředitel již dříve i primáře gynekologie.


"Primářku interny jsem odvolal kvůli chaotičnosti při řízení oddělení, ke svému okolí však byla laskavá a příjemná," prohlásil ředitel.


Primář anesteziologicko- resuscitačního oddělení přešel ze své vůle do jiné modernější nemocnice.


Za první tři měsíce letošního roku hospodařila nemocnice se ztrátou 400.000 korun. Miroslav Vacek uvedl, že loni šlo ve stejném období téměř o deset milionů. Ke změně k lepšímu podle něj přispěly především úspory při nakládání s léky a speciálním zdravotnickým materiálem. Nemocnice utratila mnohem méně peněz i za vytápění. Propustila dvacet zaměstnanců, kromě personálu v kuchyni nebo v prádelně se rozloučila i se zdravotními sestrami a laborantkami.


"Odboráři nová opatření přijímají, i když jsou bolestivá. Pochopili, že věčné zadlužování nemocnice by vedlo do záhuby," prohlásil Miroslav Vacek.


Nemocnice zatím nepropustila žádného z lékařů a zachovala jim loňské platy. Spokojeni s nimi nejsou, ale ani kvůli nim a ani kvůli dalším úsporám se stávkami nepočítají, uvedl předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů v českolipské nemocnici Vratislav Škoda.


V nemocnici pracuje zhruba 90 lékařů, 420 sester a ostatního středního zdravotnického personálu a 300 dalších zaměstnanců.