Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Při požáru v lomu v Práchni se těžce zranil dobrovolný hasič

Archiv

Hasič leží v nemocnici v České Lípě, když ho sanitka převážela do nemocnice, nebyl v ohrožení života. ČTK to řekl vedoucí zdravotnické záchranné služby v České Lípě Karel Janda.


Mluvčí Hasičského záchranného sboru v Libereckém kraji Iva Michalíčková uvedla, že požár lesa v lomu u Práchně vypukl ve středu večer a tři jednotky s pěti cisternami k němu vyjely kolem 21:00. Oheň hasiči zlikvidovali až ve čtvrtek dopoledne. Vodu dováželi z požární nádrže v Práchni a poté, co ji vyčerpali, napojili se na hydrant ve firmě Preciosa. K ohni na ploše asi 150 metrů čtverečních natáhli hadice v délce 100 metrů. "Dobrovolný hasič se zřítil již za tmy po 23:00. Zraněnému muži poskytli první pomoc jeho kolegové a odnesli do k silnici, kam přijela záchranná služba," dodala Michalíčková.


Hasiči přerušili zásah na místě požáru v 00:30 a hlídkoval tam pouze jeden dobrovolný sbor. Ostatní jednotky se do lomu vrátily v 07:00. Podle Michalíčkové je noční likvidace lesních požárů vždy nebezpečná - zvláště pak v terénu s příkrými srázy a skalními stěnami. Někdy ale hasiči musejí v práci pokračovat, aby se plameny nerozšířily a nezpůsobily zbytečně velké škody. Lesní požáry zaviní v Libereckém kraji většinou neopatrní lidé. Nejčastěji hoří na Českolipsku, území s nejsušší půdou.


Na kopci Klíč u Nového Boru vznikla při požáru jednoho hektaru lesa minulý týden škoda téměř 220.000 korun. Ve středu tam hasiči u několika ohnisek rozhořených zasahovali znovu.