Dnes je 06. 10. 2024
svátek má Hanuš

Přehlídka pouličních divadel - Divadlo za sklem

Archiv

Během tří dnů zahraje pro děti i dospělé v ulicích města 14 divadel. Mezi nimi také některé profesionální soubory jako ostravské Bílé divadlo nebo brněnské Divadlo Bolka Polívky v hlavní roli s Jiřím Pechou. Za zmínku stojí také vystoupení alternativní divadelní skupiny Handa Gote, jejímiž členy je i novoborská hudební skupina B4. Členové souboru jsou nejen techniky a hudebníky, ale i herci a performery. Všichni dělají všechno. Handa Gote je výzkumný a vývojový projekt pro pohybové a výtvarné divadlo, zvuk a aplikaci vědy a technologie v umění.


„Vzhledem k tomu, že zdejší divák není vůbec zvyklý na alternativní divadlo, chceme jej zlehka vtáhnout do divadelního světa plného netradiční obrazotvornosti. Chci aby obecenstvo u nás dosahovalo úrovně moravského obecenstva. Vím, že cesta to bude dlouhá, ale sázím na sklářskou líheň –studenty a osvícené majitele firem Nového Bor , díky kterým je tato přehlídka možná.“ uvedla Mgr. Jana Lovecká, vedoucí odboru školství a kultury MěÚ Nový Bor.


Na přehlídce budou k vidění především představení pouličního rázu, nebudou chybět ani kejklíři a chůdaři. Během celé přehlídky proběhne také divácké hodnocení souborů.


Vyvrcholením přehlídky bude závěrečný večer ve firmě Ajeto v Lindavě. Přímo u pecí odehraje hru My obyvatelé skleněného vnitřku ostravské Bílé divadlo a Jiří Pecha, z divadla Bolka Polívky, hru Nejsem svůj pes. „Skláři nám nabídli zahrát si představení přímo na „verkštatu“ prostoru u pecí, bude to jedinečná akce ve které se spojí divadelní umění se sklářským,a naplní se tak název přehlídky Divadlo za sklem“, prozradila na závěr Mgr. Jana Lovecká.


1.ročník přehlídky pouličního divadla v Novém Boru „Divadlo za sklem“ se může konat díky laskavému příspěvku firmy DRIS, Parkhotel, Aktivit, AJETO, Ryšánek, Autodoprava Chittussi, Projektovému atelieru HBV a firmě Real – invest.


Program:


Pátek 7.7.
Mat.škola Srdíčko – 10,00 Loutkové varieté – Malé divadélko Praha
Tesco tř.TGM – 12,00 – Wagabunds kolektive Volfartice – show na chůdách
Aut.zastávka TGM – 14,00 – Osamělost fotbalového brankáře – Neomluvené divadlo Praha
Městský park -  15,30 – Na dně – Ježek a Čižek divadlo pražských bezdomovců
Park u kina -  Posvícení v Hudlicích  - Malé divadélko Praha
Zahradní ulice – 17,00 – Divadelní improvizace – Laurychovo divadlo Praha)
                              19,00 – Manžel na inzerát – Divadelní scéna Libochovice
Městský park -  18,00    - Cirkus Orion (Praha)
Pivnice u Vojtěcha (u Letního kina) – Computer music – Handa gote Praha, Prácheň, N.Bor


Sobota 8.7.
Park u kina -  10,00 - Nápady myšky Terezky – Matěj Kopecký Libochovice
Městský park -  14,00 – Cirkus Orion
Pizzerie Sorento -  14,30 – Variace na VenKoncem – Matějka a spol.Teplice
Letní kino – 16,00 – Zvonokosy – Divadlo bez zábran Praha
Městský park – 18,00 – Cirkus Orion
Ajeto Lindava – 18,00 – My obyvatelé skleněného vnitřku – Bílé divadlo Ostrava
- 20,00 – Nejsem svůj pes – Divadlo Bolka Polívky Brno, sólo Jiří Pecha


Dne 8.7. pořádá u příležitosti této přehlídky firma Ajeto Lindava ode 9 do 12 hodin Den otevřených dveří, kde na sklářském pódiu nebudou předvádět své umění herci, ale s horkou sklovinou budou kouzlit skláři Ajeta.