Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Představujeme kapely, které vystoupí v Žízníkově: HYPNOTIX

Archiv

Zásadní inspirační vliv na jeho vznik měli jazzový saxofonista Jan Garbarek, bubeník Stewart Copelant, Nigerijský orchestr King Sunny Adeho a skupina Shakti Johna McLaughlina. Psal se rok 1988.

Základní ideou nově vzniklého projektu byla od jeho počátku fúze transformovaných hypnotických rytmů a paternů s jazzovou a rockovou improvizací hudebníků.Tato v té době jamsessionová parta zněla o to zajímavěji, že frontmanem souboru byl vždy umělec pocházející ze země mimo vliv angloamerické kultury. Dlouholetým spolupracovníkem Hypnotix byl dub- poet a tanečník ze Senegalu Bourama Badji, se kterým má skupina na kontě 5 alb vydaných u berlínské firmy African Dance Records  a několik koncertních turné po celé Evropě, včetně festivalů jako dánský Roskilde, belgický Sfinx nebo německé Summerjam a Chiemsee...


Od roku 2001 se datuje spolupráce s bengálským zpěvákem Mohsinem Mortabou, který prošel klasickým studiem indických zpěváků. Na rozdíl od dřívějších převládajících afrických a dubových vlivů přináší Mohsin orientální melodické linky indického subkontinentu.Po přípravě a selekci nového materiálu přichází produkční tým Hypnotix v roce 2003 s novým CD Bagua. Vydávají jej zároveň Xrecords v Čechách a Barraka el Farnatschi Basel pro EU distribuci. Na albu naleznete převážně vlastní Mohsinovy písně,výjimku tvoří lidová O Amar Daradi a song bengálského filosofa ze 17. století Lalon Fakira, Manab Janam.



Vedle Mohsina Mortaby a jeho bengálských melodických linek se na CD objevuje také hlas MC Strictly Orange. MC Strictly je známou osobností České klubové scény, jako MC spolupracoval s řadou předních DJ´s a tanečních kapel (Skyline). Stejně jako v instrumentální složce jsou zvuky etnických nástrojů kombinovány se zlámanými beaty a jinými atributy moderní taneční hudby, vytváří rap Strictlyho Orange protiváhu k bengálským melodiím.

Pro rok 2005 přicházejí Hypnotix s dalším kompletně novým projektem:
"Where the Spirit Lives". Hlavním protagonistou a frontmanem se stává zpěvák a specialista na africké rytmy Ego. L. Din, dalším novým členem skupiny je kytarista Vláďa Keicher, který přichází do Hypnotix z klubové party Space Junkie.
Ego. L. Din se na české klubové scéně objevil nejprve jako trumpetista, perkusista a zpěvák ve skupinách Dunumba, Hermakouti a Načeva, v řijnu 2004 vydává skupina Nana Zorin album "Do U Want To Live Forever", kde se představil jako sólový zpěvák a frontman.

"...zpěv Ego. L. Dina působí mezi českými zpěváky jako zjevení..." (server Roxy.cz).



Další Dinovou aktivitou je akustická kapela Tiditade - "africké bubny a tance".
V novém projektu Hypnotixu je Ego. L. Din
integrován nejen jako zpěvák, ale také jako specialista na západoafrické rytmy. Skupina se tak vrací ke svým kořenům z počátku 90. let, kdy transformace afrických rytmů do moderní taneční hudby byla jedním z hlavních zdrojů inspirace.        


Sestava
Ego L. Din – vokály, afické bubny
Milada Ditrichová – percussion, bicí
Michal Ditrich – baskytara, kontrabas
Přemek Urban – klávesy
Vladimír Keicher - kytary            
     



NA FESTIVALU REGGAE ETHNIC SESSION VYSTOUPÍ v sobotu 1.7. 2006