Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Postaví se u silnice za Borem plot proti jelenům?

Archiv

Přecházejí přitom také řadu silnic I. třídy s hustým provozem. Největší nebezpečí hrozí řidičům brzy ráno, kdy se vysoká zvěř vrací z pastvy zpátky do hlubokých lesů. Na cestu se vydává také za soumraku a po setmění. ČTK to dnes řekla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.


V sobotu zahynul na silnici I/13 u Nového Boru po srážce s jelenem řidič v osobním autě Hyundai Accent. Vysoká sestupuje na Novoborsko do nižších poloh z Lužických hor. V úterý po střetu s jelenem Škoda Fabia Combi rovněž komunikaci I/13. Nad Bílým Kostelem na Liberecku škodovka odhodila zvíře na Ford Tranzit. "Jelen zahynul, řidičům se nic naštěstí nestalo. Při nehodě vznikla škoda 50.000 korun. Zvíře skočilo pod auto náhle ze svahu," dodala Suchánková.


Podle mluvčí se letos na Liberecku odehrálo neobvykle hodně havárií, při nichž se auta srazila s vysokou zvěří. Nehody se obešly bez zranění. Úsek silnice I/13 nad Bílým Kostelem patří mezi nejčastější místa střetů aut s jeleny a laněmi. Do údolí vysoká zvěř míří z ještědského hřebenu. Chodí stále stejným koridorem. "Před několika lety jsme se domluvili se silničáři, aby umístili na břehy speciální odrazové zařízení. Když se do něj za šera nebo ve tmě opřely reflektory projíždějících aut, pronikavé světlo zvěř zastavilo. Zařízení za 40.000 korun však rozkradli zloději," uvedl Vlastimil Malý z liberecké dopravní policie.


Současnou situaci nad Bílým Kostelem považuje Malý za velmi nebezpečnou a o opatřeních proti vstupu vysoké zvěře do frekventované komunikace začne jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). Jednou z variant je vybudování ochranného plotu. Krajský úřad v Liberci požádá ŘSD o jeho vztyčení v lesním úseku silnice I/13 mezi Novým Borem a Svorem, kde se stala v sobotu tragická nehoda mezi vozem Hyundai a jelenem. "Loňskou statistiku ještě nemáme, ale v roce 2005 se mezi Novým Borem a Svorem srazila auta se zvěří čtyřikrát," konstatoval krajský radní pro dopravu Vladimír Richter.


Liberecké ŘSD v současné době s výstavbou ochranných plotů u silnic I. třídy nepočítá, řekl ČTK ředitel podniku Josef Jeníček. Upozornil, že ploty na ochranu před zvěří musí v Česku stát pouze u rychlostních komunikací a u dálnic. "Jindy v zimě takové problémy se vysokou zvěří na silnicích I. třídy nejsou," dodal.


Neobvykle velký pohyb vysoké zvěře kolem komunikací v údolích potvrdil i ředitel Lesů České republiky v Libereckém kraji Ludvík Řičář. Jeleny a laně vábí dolů mnohem lepší pastva, než je obyčejná tráva stařina v horách. "Během letošní teplé zimy se vysoká zvěř v Libereckém kraji rozptýlila do velké oblasti a nestáhla se jako jindy za připraveným krmením do přezimovacích obůrek. Dostatek potravy sežene i jinde," shrnul Řičář.