Dnes je 06. 10. 2024
svátek má Hanuš

Poplatníci ušetřili finanční úřady v Libereckém kraji stresu

Archiv

"Všichni už na to přišli, že nestojí za to stresovat se ve frontě. Poplatníci přinesou přiznání buďto dřív, nebo ho pošlou poštou," řekl ředitel Finančního úřadu v Liberci Libor Pilař. Podle něj se zástup několika osob vytvořil jen na krátkou chvíli před podatelnou. Úřad přijal z očekávaných 22.000 přiznání teprve kolem 16.000. "V příštích třech dnech nás zřejmě zavalí pošta," dodal ředitel.


Podobná situace byla i v Jablonci nad Nisou, kde se připravili na velký nápor o otevřeli deset kanceláří. Zatím přinesli poplatníci, stejně jako na Českolipsku, jen asi dvě třetiny očekávaných přiznání. V Česká Lípě vybírali přiznání od minulého týdne denně od 08:00 do 18:00, ale skoro nikdo nepřišel. "Také dnes jsme se s ranním náporem vypořádali během 15 minut," řekl ředitel Vladimír Jonák.


Klid vládl i na semilském finančním úřadu, který přijal ve srovnání s minulým rokem asi o pětinu přiznání méně. Podle jeho ředitelky Marie Haberové ale výrazně přibylo takzvaných vratek, žádostí o vyplácejí přeplatku daně. "Počet poplatníků a objem uhrazených daní v hotovosti je výrazně nižší než v minulém roce, nižší budou i zálohy pro příští období," poznamenala ředitelka.


Úřady předpokládají, že počet odevzdaných přiznání bude letos asi o třetinu nižší, a to kvůli tomu, že lidé už nemohou uplatnit společné zdanění manželů. Naproti tomu například na Českolipsku zase přibylo přiznání od nezaměstnaných, za které jejich dřívější zaměstnavatelé - zkrachovalé firmy, neprovedly vyúčtování daně a lidé si je museli zpracovat sami.