Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Policisté varují skláře z Crystalexu před lichvářskými půjčkami

Archiv

"Skláři, kteří z novoborské firmy odcházejí, by se měli dobře seznámit s podmínkami lákavých půjček. Důležité jsou především sankce za nedodržení splátkového kalendáře. U neseriózních společností může jít o závratné sumy již při několikadenním zpoždění," upozornila Baláková. Podle Balákové dlužníkům hrozí to, že kvůli desetitisícovému dluhu budou muset lichvářským firmám odevzdat auto, ale i byt, dům nebo pozemek. "Lidem doporučujeme, ať se vyhnou neznámým společnostem, které slibují rychlé a snadné získání peněz. Pokud si někdo půjčku vezme, radíme mu, aby si pozorně přečetl důležitá poučení nebo dodatky pod čarou. Často jsou napsány nenápadným drobným písmem," konstatovala Baláková.


Policisté na Českolipsku zatím nezaznamenali případy, kdy by se na ně někdo obrátil s oznámením, že se stal obětí společnosti poskytující půjčky. "Lichvářským smlouvám chceme včas předejít," dodala Baláková. Skláři v peněžní nouzi mohou od minulého týdne požádat novoborskou radnici o bezúročnou půjčku 10.000 korun. Město pro skláře s trvalým bydlištěm v Novém Boru uvolnilo z rozpočtu celkem milion korun. Pokud si půjčku vezmou, musejí ji vrátit do 12 měsíců. O sociální dávky požádalo na radnici zatím několik desítek sklářů z Crystalexu.


Crystalex je od 22. září v insolvenčním řízení, stejně jako celá skupina Bohemia Crystalex Trading. Až do konce loňského roku se ve firmě pracovalo, před věřiteli ji chránilo moratorium. Předminulý týden ale musel podnik zastavit výrobu, protože věřitelské banky odčerpaly veškerou hotovost z jeho účtů. Crystalex nemá z čeho financovat výrobu ani vyplácet mzdy, a úřady práce informoval o propuštění 1631 lidí. Více než třetina z nich žije v Novém Boru.