Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Policie stále neví, kde se uskuteční chystaný koncert extremistů

Archiv

O místě konání koncertu, na kterém se očekává kolem 500 účastníků, se podle mluvčí policie Balákové zatím jen spekuluje. Organizátoři stejně jako při jiných podobných akcích místo koncertu tají, objevily se ale informace, že by se měl uskutečnit na Českolipsku.


"Bez ohledu na to, že není jisté, zda bude koncert na Českolipsku, nebo jinde na severu Čech, jsme v pohotovosti," řekla policejní mluvčí.


Na severu Čech by mělo být do akce nasazeno kolem 200 až 300 policistů včetně těžkooděnců a kriminalistů specializovaných na extremismus. Policie chce k případnému zásahu přizvat i znalce.


Sama Baláková je členem takzvaného antikonfliktního týmu, který je v každém kraji. Tito policisté prošli speciálními kurzy a mimo jiné se školili i v neofašistické symbolice. Podle neoficiálních zdrojů by se neonacisté mohli sejít v restauraci se sálem v obci Krompach na Českolipsku. Dalším místem, kde by se koncert mohl konat, je sokolovna v Jablonném v Podještědí, kde se loni v březnu konal koncert, na nějž se sjely stovky neonacistů i ze zahraničí.


Podle informací Mladé fronty Dnes by koncert mohl začít už kolem 15:00, protože na akci by mělo vystoupit až 15 domácích i zahraničních kapel. Poslední podobný koncert se o minulém víkendu uskutečnil v Dražicích na Táborsku. V tamním kulturním domě se sešlo kolem 200 extremistů i z Německa a Slovenska, původně se jich přitom očekávalo kolem 500. Akce skončila zhruba hodinu po půlnoci bez zásahu policie, přestože podle některých svědků jeden z účastníků při odchodu z koncertu před policisty hajloval. Na místě dohlíželo 150 policistů.


V Libereckém kraji se poslední podobná akce uskutečnila před rokem ve Zlaté Olešnici na Jablonecku. Na koncertu se tam tehdy sešla zhruba stovka neonacistů, na které dohlížel dvojnásobný počet policistů. Koncert tehdy krátce před půlnocí ukončili policejní těžkooděnci poté, co policejní odposlechy zjistily písně s rasistickým podtextem.


"V současné době je trestně stíháno 23 účastníků této hudební produkce," řekla mluvčí severočeské policejní správy v Ústí nad Labem Jana Matonohová.