Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Policie je kvůli koncertu zbytečně v pohotovosti

Archiv

ČTK to dnes kolem 17:00 řekla mluvčí Jana Matonohová. Spekulovalo se přitom o účasti zhruba 500 neofašistů nejen z Česka.


 Objevilo se několik tipů, kde by se mohl koncert uskutečnit - Krompach či Jablonné v Podještědí na Českolipsku nebo Kytlice na Děčínsku.


"Výjezdová skupina lokality prověřila, ale žádný pohyb tam zatím nezaznamenali," řekla Matonohová.


Policie podle ní zůstává v pohotovosti. V případě potřeby může být do akce nasazeno kolem dvou až tří stovek policistů včetně těžkooděnců a kriminalistů specializovaných na extremismus.


Poslední podobný koncert se uskutečnil před týdnem v Dražicích na Táborsku. V tamním kulturním domě se sešlo kolem 200 extremistů i z Německa a Slovenska, původně se jich přitom očekávalo na 500. Akce skončila zhruba hodinu po půlnoci bez zásahu policie, přestože podle některých svědků jeden z účastníků při odchodu z koncertu před policisty hajloval. Na průběh akce dohlíželo na místě 150 policistů. V Libereckém kraji se naposledy podobná akce uskutečnila před rokem ve Zlaté Olešnici na Jablonecku. Na koncertu se tam tehdy sešla zhruba stovka neonacistů, na které dohlížel dvojnásobný počet policistů. Koncert tehdy krátce před půlnocí ukončili policejní těžkooděnci poté, co odposlechy zjistili, že na něm zněly písně s rasistickým podtextem. V současné době je trestně stíháno 23 účastníků této hudební produkce.