Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Policie dopadla partu dětí, které loupily v České Lípě

Archiv

Jejich oběťmi se prý stal v neděli osmnáctiletý mladík a o den později dva chlapci ve věku 13 a 14 let. Mladší z napadených chlapců leží v nemocnici s vážným poraněním v obličeji, řekla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.


Ze zadržené skupiny jsou tři děti mladší 15 let, a stíhání se jich proto podle Balákové nedotkne. "Upozornili jsme na ně ale sociální odbor a probační a mediační službu," řekla Baláková. Další dva členové party - šestnáctiletý a osmnáctiletý, jsou stíháni pro loupež a výtržnictví, kterého se dopustili jako spolupachatelé. Hrozí jim až pět let vězení, vyšetřováni jsou na svobodě. Parta dětí podle Balákové využívala anonymity sídliště i toho, že se teď už brzy stmívá.


"Nejprve oběť, kterou si vybrali, obstoupili a požadovali vydání mobilního telefonu, peněz a dalších věcí. Když se dotyčný zdráhal, zmlátili ho," popsala scénář napadení policejní mluvčí.


Chlapci byli vybaveni boxerem, proto zranění, která způsobili, nejsou zanedbatelná. Případ je podle ní o to závažnější, že jejich brutalita stoupala. Osmnáctiletý mladík utrpěl pohmožděniny na celém těle a několik tržných ran.


"Přišel o notebook a peníze celkem za 18.000 korun," řekla.


Ještě hůře dopadl třináctiletý chlapec, jeho o rok starší kamarád se partě vysmekl a utekl, mladší z chlapců ale skončil na zemi a má, mimo pohmožděnin a tržných ran, zlomenou jednu z obličejových kostí. Přišel o řetízek. Podle Balákové se podobný případ objevil na Českolipsku poprvé.


"Považovali jsme to ale za velmi závažné, a proto jsme na sídlištích zvýšili hlídkovou činnost," řekla.


Díky tomu se podle ní partu podařilo rychle dopadnout.