Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Podle soudu může za poškození domů u Tlustce těžba kamene

Archiv

Rozhodnutí soud podložil znaleckým posudkem. Odstřely poškodily 12 domů. Jejich obyvatelé dnes věří tomu, že se díky rozhodnutí vrchního soudu podaří další těžbě zabránit. Informuje o tom včerejší liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


Praskliny se v domech objevovaly od roku 1998, nešlo přitom o ojedinělé trhliny. Na některých domech jich bylo třeba 200. Soudy se případem zabývaly léta a v minulosti dokonce vynesly rozsudek, že poškození domů obyvatel z Postřelné se nedá objektivně posoudit. Rozhodnutí vrchního soudu tak celý případ uzavřelo. "Je to pro nás velmi důležité rozhodnutí. Na jeho základě se totiž domníváme, že těžba na kopci Tlustec je do budoucna vyloučena," řekl deníku Miroslav Šimonek, obyvatel Postřelné a předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec.


Žádné velké odškodné na majitele domů nečeká. Těžařská firma Beron, na kterou Šimonek podal v roce 1998 žalobu, totiž mezitím skončila v konkurzu. "Pro nás to znamená, že ze zákona nám z konkurzní podstaty uhradí čtyři procenta celkových škod. Nic víc. Všechno ostatní - odborné posudky, palmáre pro právníka nebo náklady na cesty - zůstává jako naše náklady," poznamenal Šimonek, jehož žaloba byla v konkurzním řízení nejdříve popřena.


Společnost Beron těžila čedič na Tlustci do roku 1998, používala přitom velmi silné odstřely. Právě ty byly příčinou poškození domů. Firmě ale skončilo povolení k těžbě a nakonec skončila v konkurzu. Od roku 2001 patří lom na Tlustci společnosti Go Point, která ale nyní nemá povolení k těžbě. Naposledy o ní Báňský úřad v Liberci jednal loni v prosinci, kvůli chybějícímu posudku vlivu na životní prostředí ale obnovu těžby nepovolil.