Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Počet dopravních nehod v Libereckém kraji sice narostl, ale alkoholu za volantem ubývá

Archiv

„Sedm chodců, čtyři cyklisté, čtyři motocyklisté, dvanáct řidičů osobních aut, tři řidiči nákladních vozidel a traktorů a 12 spolujezdců ve vozidlech. Ti zahynuli podle zprávy Libereckého kraje vloni na zdejších silnicích,“ uvedl Vladimír Richter, člen rady kraje pověřený vedením resortu dopravy s tím, že vychází z Analýzy stavu dopravy na území Libereckého kraje za rok 2006.


Podle ní došlo k 7,0% nárůstu počtu usmrcených osob (3 osob) při dopravních nehodách, k 3,5% nárůstu počtu dopravních nehod (1 nehoda) zaviněnými dětmi – chodci při dopravních nehodách v daném období na území Libereckého kraje.
U příčin dopravních nehod zaviněných řidiči k 2,3% nárůstu dopravních nehod (112 nehod), kde byl příčinou nesprávný způsob jízdy.
Došlo k 4,8% nárůstu dopravních nehod (52 nehod) zaviněných řidiči nákladních vozidel.
„Avšak v téměř všech ostatních ukazatelích došlo poklesu počtu dopravních nehod, přičemž tento pokles byl zaznamenán zejména v 2. pololetí roku 2006, po novele zákona o silničním provozu. Například u dopravních nehod zaviněnými řidiči pod vlivem alkoholu došlo k poklesu o 26,2 %, u nehod zaviněných nepřiměřenou rychlostí jízdy byl tento pokles o 34,9 % a takto by bylo možno ve výčtu pokračovat. Je třeba doufat, že tento trend bude trvalý,“ řekl Vladimír Richter.


Počet dopravních nehod zůstává v kraji stále vysoký. Nejtragičtější následky měla dopravní nehoda dne  18. 02. 2006 ve 20:15 hod. na sil. I/13 (214,5 km) v obci Arnoltice, okr. Liberec, kde odbočoval 19letý řidič s vozidlem Fiat Panda vlevo k domu čp. 118, za ním jedoucí 23letý řidič s vozidlem VW Golf v důsledku nepřiměřené rychlosti jízdy nestačil na vzniklou situaci včas reagovat a narazil do levého boku odbočujícího vozidla, které bylo nárazem odhozeno mimo pozemní komunikaci, do oplocení domu. Při nehodě byl usmrcen řidič vozidla Fiat a dva jeho spolujezdci na zadním sedadle (18 a 20letý), spolujezdkyně na předním sedadle vozidla Fiat utrpěla lehké zranění. Řidič vozidla VW Golf nebyl zraněn. Alkohol nezjištěn. Hmotná škoda cca 60.000,- Kč.


Nehody, při kterých došlo k usmrcení osoby, byly ve 40 případech zaviněny řidiči motorových vozidel, ve 2 případech řidiči nemotorových vozidel a ve 3 případech chodci. V Libereckém kraji bylo v roce 2006 při dopravních nehodách usmrceno jedno dítě (do 15 let), a to jako spolujezdec v osobním vozidle.
„Ve vývoji ve všech ukazatelích dopravní nehodovosti zaviněné dětmi na silnicích Libereckého kraje, mimo nehod zaviněnými dětmi-chodci, byl za posledních 5 let nastolen sestupný trend, a je tedy nezbytné v preventivní činnosti a dopravní výchově dětí v našem kraji pokračovat a tím tyto nehody dětí včetně následků dále minimalizovat,“ upozornil radní. 



Místa častých dopravních nehod


Místy častých nehod jsou pro potřeby Analýzy stavu dopravy na území Libereckého kraje úseky silnic I. třídy v délce 1 km, kde v roce došlo k 15 a více nehodám, a úseky silnic II. A III. třídy v délce 1 km, kde došlo k více než 10 nehodám.
Nejvíce nehod v Jablonci n. N. (7,32 – 8,32 km) I/65 47 nehod,  dále jablonecká silnice I/14 ke křižovatce se silnicí I/65 46 nehod a třetí místo náměstí F.X. Šaldy v Liberci ve směru na Kunratice, 44 nehod.
„Nejvíce nehod se tedy stává na průjezdních úsecích v obcích a městech, kde jsou příčinou zejména nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly a nedání přednosti v jízdě," konstatoval Vladimír Richter.
Jinak je tomu na silnicích mimo zastavěná území obcí. Jako nejnebezpečnější se ze statistik jeví 18 km úsek silnice I. tř. č. 9 mezi Jestřebím a Novým Borem, kde došlo k 201 nehodám, tedy k 2,2 % z celkového počtu nehod v Libereckém kraji, zde bylo 5 lidí usmrceno a a 10 těžce zraněno.
„Dalším nebezpečným úsekem je silnice I. třídy č. 35 mezi Turnovem a Ktovou, kde na 12 km došlo k 60 nehodám,“ dodal radní pro dopravu.


Prevence:


V loňském roce bylo například odstraněno 70 nepovolených reklam, v okrese Č. Lípa bylo provedeno 8 změn v dopravním značení, v Jablonném se dotací z krajského rozpočtu zajišťovala bezpečnost dopravy u školy a sportovního areálu.
„Navíc jsme umístili nové radary v Hamru na Jezeře a Kamenickém Šenově a chystá se výstavba nových kruhových křižovatek, například  na Jilemnicku,“ uzavřel Vladimír Richter.
                                                                 
   


                                                                                                              Mgr. Jiří Langer
                                                                                                                         Tiskový mluvčí
                                                                                                                        Libereckého kraje