Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Plánované nadregionální aktivity České Lípy v oblasti cestovního ruchu

Archiv

V dokumentu s názvem Plán rozvoje cestovního ruchu nás zaujal katalog  projektů a aktivit.  Dnes uveřejňujeme přehled projektů nadregionálních a mezinárodních.


1. Cyklostezka Varhany


Stručná charakteristika: Výstavba oddělené cyklistické stezky z České Lípy do Kamenického Šenova na tělese zrušené železniční trati a navazující na historickou trať z Kamenického Šenova do České Kamenice. Původní drážní těleso je zajímavou technickou památkou - původní mosty a budovy. Projekt pomůže k jejímu zachování. Komunikace může sloužit i pro další aktivní sporty - kolečkové brusle, lyže apod.Délka cyklostezky je cca 19 km. Stezka napojí oblast na Lužické hory a na páteřní magistrálu Ploučnice. V rámci projektu budou provedeny terénní úpravy svršku, vybudování povrchu, nástupních míst, vytvořit systém půjčoven sportovních potřeb podél cyklostezky, informační a navigační systém, propagační materiály a PR projektu v médiéch.Projekt zpracován pro 1. a 2.etapu.


Předpokládaný termín realizace 2005 - 6


Odhad finanční náročnosti 70 mil. Kč


2. Turistická magistrála Ploučnice


Stručná charakteristika: Vybudování víceúčelového turistického koridoru podél toku řeky Ploučnice a jejích přítoků. Bude vytvořen komplexní produkt oslovující široké spektrum návštěvníků - pěší, cyklisty, vodáky, běžkaře, milovníky kolečkových bruslí. Koridor bude informačně i přístupově propojen s okolními atraktivitami a sítí služeb procházející celým regionem a navazující do kraje Ústeckého, kde bude napojen na mezinárodní cyklostezku Labe - Elbe.V 1. etapě bude realizována cyklotrasa (v délce ca 80 km), vyhledáno a projednáno její vedení územím jednotlivých obcí, definovány problémové úseky jak z hlediska majetkových poměrů, tak technického stavu.V další etapě budou dobudovány a opraveny kritické úseky a potřebná turistická infrastruktura ( informačně - navigační systém, odpočívadla, přístřešky atd.) a vytvořeny propagačně - informační materiály.


Předpokládaný termín realizace 2004 (projekty dílčích úseků) 2005-6 (realizace)


 Odhad finanční náročnosti bude možné stanovit na základě projektové dokumentace


3. Produkt - "Krajinou podstávkových domů"


Stručná charakteristika: Mezinárodní projekt iniciovaný německými partnery. Jedná se vytvoření komplexní turistické nabídky zaměřené na tradiční řemeslnou výrobu v pohraničí. Do projektu budou zapojeni výrobci, jejich dodavatelé. Produkt bude mít několik subproduktů. V první etapě bude zmapován na vytyčené trase potenciál vhodný pro vytvoření produktu: tradiční řemeslné podniky a dílny, turistické atraktivity, ubytovací a stravovací služby a v návaznosti na objekty podstávkových domů (zpracování pasportizace domů zajistil LK). Dalším krokem bude i vytvoření nabídky učňovské praxe s ukázkovými dílnami, nabídkou kurzů a prohlídek. Tento produkt by měl být realizován v návaznosti na "Sklářskou stezku".


Předpokládaný termín realizace 2004 - 2005


4. Obnova staré poutní cesty " Jablonné v P.-Mimoň-Zákupy-Česká Lípa-Jezvé-Horní Police"


Stručná charakteristika: Obnovením původní staré poutní cesty, která spojovala významné církevní památky regionu lze rozšířit nabídku pro zájemce o církevní i městskou turistiku. Jedná se o trasu začínající v Žitavě, vedoucí přes Jablonné v P., Mimoň, Zákupy, Českou Lípu, Jezvé do Horní Police.Tato cesta vzhledem k jedinečnosti církevních památek, které zahrnuje ( řada z nich je mezinárodního významu), může být základem velice kvalitního produktu.V 1.etapě - zpracování ideového záměru a jeho projednání s dotčenými vlastníky objektů, trasování cest ( v tomto případě využít staré cesty - vč. křížových - zaměřit se na pěší a motodopravu ) Ve 2. etapě - rozšířit tradiční církevní poutě v jednotlivých lokalitách a propojit do jedné společné celoregionální akce - využít jedinečnosti sv. Zdislavy a tradice kostela Navštívení Pany Marie v Horní Polici.


Předpokládaný termín realizace: 2004 - 2005


Odhad finanční náročnosti Studie - 100 tis.


5. Obnova areálu kostela v Horní Polici


Stručná charakteristika: Významná církevní památka z období baroka s kostelem a ambity. Jedná se o staré poutní mariánské místo. Celý areál je v současné době ve velice špatném technickém stavu. Na obnovu nejsou finanční prostředky.Ve spolupráci s církví a obcí vypracovat projekt na záchranu tohoto historického dědictví. Záměr by měla podpořit i obnova staré poutní cesty z předchozího projektu.


Předpokládaný termín realizace: Projekt - 2004-5 Realizace - 2006-8 


Odhad finanční náročnosti Projekt - 500 tis. Realizace - 50 - 100 mil.


6. Produkt CR "Valdštejnova stezka"


Stručná charakteristika: Nadregionální produkt CR, který vychází z působení Albrechta z Valdštejna v Čechách. Za podpory České centrály CR vznikl základní propagační materiál prezentující historické památky, kde v minulosti tento panovník evropského významu působil. Součástí materiálu je nabídka doprovodných atrakcí a služeb na trase. Město Česká Lípa je do tohoto projektu zapojeno formou prezentace ve vydané brožuře „Po stopách Albrechta z Valdštejna“ V další etapě bude zpracována podrobná nabídka pro CK, kterou bude nutné za oblast Českolipska připravit a garantovat kvalitu služeb. Tento produkt je významným marketingovým nástrojem na uplatnění nabídky ČR na zahraničním trhu CR a je perspektivní pro město ČL se v tom projektu dále angažovat. Prezentace produktu na zahraničních trzích prostřednictvím jak ČCCR, tak i CK a centrálních www.stránek zajistí propagaci městu, na jakou by samo nemělo prostředky ani kapacity.


Předpokládaný termín realizace 2003-2004


Odhad finanční náročnosti celkem 400 tis / ČL - 25 tis.


7. Produkt CR "Sklářská stezka"


Stručná charakteristika: Nadregionální produkt vytvořený na základě významné regionální sklářské tradice. Tato typická výroba je velice atraktivní především z pohledu zahraničních návštěvníků a touroperátorů. Vzhledem ke snaze přilákat zahraniční klientelu je připravována v rámci projektu PHARE první část - základní nabídkový katalog " Sklářská stezka" pro oblast Novoborska a okolí - tzn. týká se i České Lípy. Tento produkt bude nabízen Českou centrálou CR a v další etapě bude za podpory LK ( propojení i s oblastí Železnobrodska a Harachovska) vypracována nabídka pro CK, hotely a touroperátory především zahraniční. Za oblast České Lípy bude potřebná spolupráce při zajištění a garantování dat ( tj. odpovídající nabídka služeb)a podpora vydání katalogu pro CK.


Předpokládaný termín realizace 2004 - 2005


Odhad finanční náročnosti 400 tis. / ČL - 30 tis.


8. Otevření letiště v České Lípě pro širší veřejnost


Stručná charakteristika: Letiště v České Lípě je jedno ze dvou letišť zajišťujících letový provoz a vyhlídkové lety. Záměrem je vytvořit podmínky pro větší využití letiště a zkvalitnění spolupráce s provozovateli.Např. zapojit letiště do celostátního projektu " Nebojte se létat do České republiky", který připravuje DVD pro piloty malých sportovních letadel zaměřené nejen na navigaci při přistávání, ale i na turistickou nabídku v okolí letiště.


Předpokládaný termín realizace 2004