Dnes je 06. 10. 2024
svátek má Hanuš

Pavel Šporcl a Severočeská filharmonie Teplice

Archiv

„Jsme rádi, že se nám podařilo v našem divadle takovýto koncert zajistit. Je to pro naše město hudební svátek. Někteří návštěvníci ještě mají v živé paměti vystoupení Dagmar Peckové, kterým jsme nastartovali koncerty vážné hudby. Nyní navazujeme vystoupením Pavla Šporcla a Severočeské filharmonie Teplice. Takovéto koncerty nelze opakovat každý rok, a tak věříme, že si tuto ojedinělou příležitost nenechají diváci ujít,“ říká pořadatel akce Radovan Novotný jednatel Kultury Nový Bor, s.r.o.
Na prknech novoborského divadla zaznějí skladby známých mistrů: Antonína Dvořáka, Pietra Mascagni, Emannuela Chabriera, Pabla de Sarasate a dalších.
Pavel Šporcl začal hrát na housle v pěti letech. Kromě pražské AMU studoval i na prestižních univerzitách v USA u světových hudebních legend. Je nositelem významných cen a ocenění, koncertuje po celém světě, spolupracuje s řadou domácích i zahraničních orchestrů.  Pavel Šporcl díky svému nekonvenčnímu vystupování a oblékání, spojenému s vysokou profesionalitou slaví úspěchy na všech pódiích. Důvodem netradičního oděvu ale není snaha budit pozornost za každou cenu, Pavel Šporcl si vytkl značně nesnadný cíl: přivést do koncertních síní za klasickou hudbou mladé posluchače, a to i za cenu, že může odradit nejstarší, příliš konzervativní generaci. To se však nestalo, naopak – starší posluchači zůstali a mladí v hojném počtu přibyli a stále přibývají. Severočeská filharmonie Teplice absolvuje během roku více než 140 koncertů, z toho 52 v zahraničí. Posledním z nich bylo turné po SRN s dílem Howarda Shorea Symfonie Pán prstenů na motivy hudby ke stejnojmennému filmu.